Deze week schrijft Tonie van der Walle een gastblog voor de glutenvrije diëtist. Tonie is allergie- en kinderdiëtist bij Previtas Nederland. Je kunt haar volgen op instagram (klik hier). In omgeving Groningen heeft ze spreekuur en begeleidt ze mensen bij hun glutenvrije (of allergeenvrije) dieet. Uit eigen ervaring weet ze wat er komt kijken bij een streng dieet. Ze blogt vandaag over voeding na de feestdagen:

“De maand januari hoor ik het vaak. We moeten weer even in het ritme komen. De vakantie is net geweest, er is lekker lui gedaan en minder op het eten gelet. Een periode die voor veel kinderen en veel ouders lastig is. Want hoe kom je nu weer in dat ritme? In de praktijk merk ik vaak dat zodra de school weer begint, ouders het makkelijker vinden. Er is dan weer een vast dagritme wat het ook veel makkelijker maakt om een ritme te hebben en dit weer op te pakken.

Betekent dit dat je dan maar moet wachten tot de school weer begint? Nee juist niet. In de eerste week van januari kan je ook heel veel winst al halen! Juist door gewoon zelf weer een ritme op de pakken. De belangrijkste tip die ik altijd geef, laat de feestdagen ook dagen zijn. Probeer op de andere dagen gewoon een normaal eetritme aan te houden van ontbijt, lunch en avondeten en 2 a 3x per dag een tussendoortje. Natuurlijk is er dan wel ruimte voor andere keuzes in de vakantie, maar doordat je een normaal ritme aanhoudt is het wel veel makkelijker om de keuzes te maken die voor jou belangrijk zijn.

Hierbij maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat je doel is. Moet jouw kind aankomen of juist afvallen? In beide gevallen is het ritme vaak een belangrijk onderdeel van het plan om je doel te halen! Neem vooral even de tijd om te kijken hoe dit het makkelijkste is in jullie situatie. Kies hier een rustig tijdstip voor (bijvoorbeeld als je kind op bed ligt) en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat vind ik op dit moment het belangrijkste om aan te denken qua voeding? Dit kan zijn dat je gezonder wil eten of meer variatie in de voeding wil aanbrengen.
  • Hoe wil ik dit gaan oppakken? Ga je zelf recepten bedenken of ga je online inspiratie opdoen? Of maak je bijvoorbeeld een weekplanning voor het avondeten of een variatielijst voor tussendoortjes?
  • Wat heb ik hiervoor nodig? Moet je bijvoorbeeld nog boodschappen doen of wil je een wekker zetten om jezelf te helpen herinneren aan iets?

Door de tijd te nemen om hier over na te denken, is het ook makkelijk om concrete stappen te zetten en is de kans dat dit lukt groter!”