Over de glutenvrije diëtist
In 2015 stond mijn leven op zijn kop. Na jaren van klachten kreeg ik de diagnose coeliakie en moest opeens glutenvrij gaan eten. Ik zag veel onwetendheid en had zelf honderden vragen.. en kwam er hierdoor achter wat mijn missie is.
Namelijk: het helpen van mensen die om medische reden glutenvrij moeten eten, zodat ze weer zonder klachten en vol energie kunnen leven. En dan denk je misschien: “Lisanne, jij was al diëtist toen je glutenvrij moest gaan eten, dan is dat toch een eitje voor je?” Maar dat viel in het begin even tegen! Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar in mijn opleiding ging slechts één les over coeliakie en het glutenvrij dieet. Ik weet nog dat ik dacht: ” Moet ik – verslaafd aan 6 volkoren boterhammen per dag – écht gaan letten op die ene kruimel waar je ziek van kunt worden?”. Het leek me maar onwaarschijnlijk. Maar toen ik me ging verdiepen in het immunologisch mechanisme erachter zat en wat gluten doen met het lichaam vond ik het niet meer dan logisch.
Wie ben ik?
Ik ben Lisanne Bosch, 29 jaar en woon samen met mijn vriend en dochtertjes in het gezellige dorp Vlijmen. Hier ben ik niet geboren en getogen. Ik ben namelijk opgegroeid in Veenendaal, daarna heb ik in Berlicum, Nijmegen en Den Bosch gewoond.
Als tiener had ik vage klachten: regelmatig een gevoelige buik, ijzertekorten en duizeligheid. Allemaal best te doen en niet buitensporig. Als student was ik sneller moe dan leeftijdsgenootjes, maar daar zag ik niet direct iets geks in. Maar de klachten namen toe. Ik was al jaren elke ochtend minimaal 2 uur misselijk, had een zeer onregelmatig ontlastingspatroon en viel op een gegeven moment onbedoeld af. Toen gingen er wat belletjes af: Lisanne, je bent diëtist, je leeft gezond: waarom val je af en heb je zoveel klachten? Uit bloedonderzoek en een vervelende gastroscopie bleek de diagnose coeliakie.
Ik vroeg me af: “als ik al zoveel vragen heb, hoe zit dat dan met mensen zonder medische achtergrond?”
Wat mag ik nu wel en niet? Hoe zat het met producten waar opstaat: “kan sporen bevatten van..”? Wat moet ik doen als ik bij iemand anders ga eten? Daarom bezocht ik toen een diëtist die gespecialiseerd was in het glutenvrije dieet.
Ik werkte toen nog niet als diëtist, want ik was bezig met mijn universitaire vervolgopleiding. Toeval bestaat niet, want precies op dat moment moest ik gaan kiezen voor mijn specialisatie. Door mijn diagnose kwam ik erachter dat onwijs veel vragen op het gebied van coeliakie onbeantwoord blijven. Dit was voor mij de reden om na een jaar gezondheidswetenschappen te starten met de tweejarige onderzoeksmaster Global Health aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Tijdens deze master specialiseerde ik mij volledig in coeliakie en voeding bij buikklachten. Ik deed onderzoek bij het coeliakie centrum van het VU medisch centrum in Amsterdam onder begeleiding van Chris Mulder en Tom van Gils en tijdens projecten gingen mijn onderzoeksvragen o.a. over de huidige voedingsrichtlijnen bij coeliakie, de botdichtheid van coeliakiepatiënten en of bevolkingsonderzoek voor coeliakie relevant zou zijn.
Eigen praktijk en specialisatie
Ik zag dat er veel mensen met coeliakie tegen een probleem aanlopen. Namelijk: een hoop onwetendheid over het glutenvrije dieet. Niet alleen onder de gewone burger, maar zelfs onder mensen die glutenvrij eten en onder zorgprofessionals. Daarom startte ik tijdens mijn masteropleiding Voedingsadvies Brabant, een praktijk in Den Bosch speciaal voor mensen met coeliakie (en overige buikklachten). Ik besloot me in te zetten om coeliakie en het glutenvrije dieet meer bekendheid te geven. Zo ben ik actief lid geworden van het gespecialiseerde Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en actief voor de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarnaast schrijf ik mee aan de vernieuwde artsenrichtlijn (publicatie 2021) over coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen en geef ik regelmatig presentaties aan maag-, darm-, leverartsen, huisartsen en diëtisten.
Glutenvrije diëtist
In 2017 bedacht ik “de glutenvrije diëtist”. Wat zou het mooi zijn als we zoveel mogelijk mensen kunnen vertellen over coeliakie en het glutenvrije dieet. Als iedereen snapt dat jouw glutenvrije frietjes niet in een frituurpan met bitterballen mogen worden gegooid, omdat je dan ziek wordt. Dat iedereen weet dat je niet eerst glutenbevattend brood klaarmaakt en vervolgens op dezelfde snijplank jouw glutenvrije broodje smeert. Zodat je met een gerust hart bij een ander (of in een restaurant) kunt eten omdat iedereen snapt wat het glutenvrije dieet inhoudt en wat kruisbesmetting is. En dat begint met duidelijke, betrouwbare informatie over coeliakie en het glutenvrije dieet. Daar wil ik graag aan bijdragen!
Dat is mijn verhaal. En nu doe ik wat ik het liefste doe: mensen helpen die strugglen met het glutenvrij dieet en mezelf op wetenschappelijk gebied te blijven ontwikkelen om zoveel mogelijk betrouwbare informatie over coeliakie en glutengerelateerde aandoeningen te verspreiden.
En dat allemaal met een gezonde dosis humor en plezier. Het is niet mijn doel dat iedereen 100% gezond eet en leeft, sterker nog ik eet zelf ook graag chocola en speculaas. Ik ben ook geen voeding en diëtetiek gaan studeren omdat ik persé diëtist wilde worden. Ik heb stiekem een hekel aan het woord diëtist en was vastbesloten nooit een dieet te volgen!! Dat is dus niet helemaal gelukt haha. Ik wilde vooral weten welke invloed voeding en leefstijl op het lichaam heeft en wat je zelf kunt doen om je gezond en fit te voelen.
Het maakt mij niet uit hoe jij wilt eten, alleen heb ik er moeite mee dat veel mensen denken dat ze gezond eten terwijl ze vaak alleen ongezonde producten eten. Vervolgens krijgen ze klachten als vermoeidheid, een gevoelige buik, een onprettige stoelgang of een schildklier die minder functioneert. Ik vind het daarom heel belangrijk dat je weet wát gezonde glutenvrije voeding is. Zo kun je zelf een goede keuze maken in wat je wilt eten en weet je of je jouw lijf voldoende voedingsstoffen biedt. Ook wil ik dat je met gemak weet of een product wel of niet glutenvrij is. Geen gestoei met onduidelijke etiketten: door goede voorlichting wil ik dat jij precies weet wat je kunt eten.
En nu ben jij aan de beurt: wie ben jij?
Ik ben oprecht heel benieuwd. Wie ben jij? Waar loop jij tegen aan als het gaat om glutenvrije voeding? Wat zou je graag willen en wat houdt je tegen?
Vertel het me en laten we samen kijken of we een klik hebben en iets voor elkaar kunnen betekenen. Misschien heb ergens het gevoel dat ik je op een bepaalde manier verder kan helpen.
Laat het me weten door een mailtje te sturen naar info@glutenvrijedietist.nl. Ik probeer altijd zo snel mogelijk te reageren.