Ik zie het zo vaak langskomen en krijg de vraag ook vaak zelf gesteld in de praktijk. “Is Chinees glutenvrij”, “is softijs glutenvrij”, “Is sushi glutenvrij”. En ik ben elke keer weer oprecht verbaasd over deze vragen. Er is namelijk geen antwoord op. Tenminste, niet een antwoord dat ik kan geven of dat iemand in een facebook groep je kan geven.

Op deze vraag kan alleen degene die het product voor jou gaat maken antwoord geven, en dat acht ik zelfs in een deel van de gevallen onwaarschijnlijk. Of iets glutenvrij is hangt namelijk van een aantal cruciale dingen af:
1. zijn de ingrediënten die worden gebruikt glutenvrij?
2. weet de persoon in welke ingrediënten gluten zitten en in welke niet?
3. hoe gaat men om met kruisbesmetting?
4. weet men waar je rekening mee moet houden als het gaat om kruisbesmetting?

Een 16-jarig meisje achter de toonbank van een snackbar heeft over het algemeen geen idee of het softijs glutenvrij is. De een zal bluffen van wel (en ja, dit gebeurt écht in de praktijk!), de ander zegt “weet ik niet” (en gaat het hopelijk voor je uitzoeken) en de ander durft het niet aan of heeft er geen zin in en zegt gewoon nee.

Wat een mooie vraag zou zijn: “Waar moet ik rekening mee houden als ik glutenvrij sushi/chinees/wat dan ook (bij jullie) wil gaan eten?” Kijk, daar kunnen we wat mee. Daar kan ik helemaal op los gaan. Je tachtig tips geven. Ideeën geven over waar je op kunt letten of iets glutenvrij is of niet. Daar kunnen ervaringsdeskundigen op facebookgroepen wat mee. Maar of de Chinees die vanavond bij jou om de hoek werkt snapt in welke ingrediënten gluten zitten, wat glutenvrij is én hoe hij omgaat met kruisbesmetting: geen idee. En dan kan het zijn dat Pietje uit hetzelfde dorp goede ervaringen heeft, maar wat als er net een andere kok dienst heeft die avond en hij er eigenlijk geen kaas van gegeten heeft?

Mijn tip? Pak zelf de regie! Stel de juiste vragen. Vraag gerust naar ingrediënten aan dat 16-jarig meisje en vraag na of de boel niet in aanraking komt met gluten en leg uit hoe kruisbesmetting werkt. Zelf maak ik altijd een afweging. Bij een meisje van 16, stel ik een stuk of 80 vragen (oke oke, overdreven, maar je weet wat ik bedoel) over het glutenvrij zijn van wat ik wil eten. Terwijl als ik de eigenaar van de tent spreek die de afgelopen jaren al honderd keer eten voor me heeft gemaakt, ik misschien maar een paar vragen stel: is bladiebla nog steeds glutenvrij? En bakken jullie het nog steeds apart? Nieuwe saus? Oh lekker, mag ik de ingrediënten eens zien?

Ik was laatst bij een eettentje en had aan de telefoon al een hoop vragen gesteld. Klonk goed, dus ik er naartoe. Vervolgens had ik een onwijs interessant gesprek met de eigenaar van de locatie. Hij kwam mij namelijk uitleggen dat hij nooit 100% kan garanderen dat de maaltijd glutenvrij is. Ik kan me voorstellen dat je daar jeuk of stress van krijgt. Ik zelf niet meteen, maar ik ben wel benieuwd waarom hij dat zegt. Hij vertelde dat hij nooit kan weten of iets 0,0 gluten bevat, omdat glutenvrije producten onder de 20ppm gluten bevatten. Hij geeft aan dat hij wel alles van glutenvrije voedingsmiddelen maakt en op alle mogelijke manieren kruisbesmetting uitsluit in de keuken, maar nooit kan garanderen dat alles 0,0000 gluten bevat. YES! Deze man heeft het begrepen! Wat voel ik me veilig en wat was de maaltijd heerlijk.

Speciaal voor de mensen die nu achter hun oren krabben en denken, holy shit, ik vind het eigenlijk soms nog best wel lastig allemaal, of misschien zelfs waar heb je het over Lisanne? Speciaal voor jou heb ik wat tofs. Ik ga er nog niet teveel over vertellen, behalve dat het volledig in lijn staat met mijn missie om te zorgen dat iedereen die glutenvrij eet in ieder geval zelf goed op de hoogte is van zijn of haar dieet!  Zodat jouw gezondheid meer in jouw handen ligt, en niet van de vakantiekracht of lieve tante die wel denkt te weten wat glutenvrij is en jou een lekker bordje kruisbesmetting voorschoteld.

Hou mijn nieuwsbrief of social media in de gaten, want ik vermoed dat ik in mijn volgende mail zomaar eens zou kunnen vertellen waar dit over gaat. Het is online en het is gratis. En het heeft te maken met een hoop misverstanden die er zijn over het glutenvrije dieet. Een echte eye-opener voor als je glutenvrij eet en écht wilt weten waar je mee bezig bent. Zodat jij het ook goed kunt uitleggen aan anderen en de wereld over een tijdje precies weet wat glutenvrij is en wat niet. Dat zou relaxt zijn, of niet?

Ontvang jij mijn nieuwsbrief nog niet? Inschrijven kan hieronder!