In de praktijk krijg ik heel vaak de vraag: “Lisanne, wat eet jij dan eigenlijk?”. Wij eten er thuis echt niet minder lekker om sinds ik glutenvrij moet eten. Sterker nog: misschien wel lekkerder! Voor bijna alles is wel een glutenvrije vervanger. Toch eet ik niet meer altijd brood, zoals ik voor de diagnose wel deed. Wat ik wel neem? Ik presenteer graag mijn top 3 favoriete ontbijtjes!
- Glutenvrije boekweitpannenkoekjes
Pannenkoekjes passen prima in een gezond dieet. Maak ze dan wel van een volkoren (pseudo)graan en bak in vloeibare boter of olie. Op mijn site staat een heerlijk recept voor boekweitpannenkoekjes (klik hier voor het recept). Heerlijk toch? Voor mij is een ontbijtje met pannenkoekjes echt genieten. En zeker bij kinderen vallen pannenkoeken goed in de smaak!
Tip: boekweit heeft een specifieke smaak. Houd je hier niet zo van? Dan kun je ook 50/50 mixen met een andere glutenvrije meelsoort.
Let op: gebruik alleen boekweitmeel met een glutenvrij logo. Uit een steekproef van de NCV bleek dat gewone boekweitmeel teveel gluten bevat door verontreiniging.
- Glutenvrij brood met beleg
Ik eet ook regelmatig gewoon een boterham als ontbijt. Waar je op kunt letten bij de keuze voor een gezond brood? Onder andere van welke granen het wordt gemaakt, of het voldoende vezels bevat en of er jodiumzout is toegevoegd (check de ingrediënten!). Glutenvrije havermeel, boekweitmeel, quinoameel of zilvervliesrijstmeel bevat doorgaans meer voedingsstoffen dan bijvoorbeeld witte rijstmeel. Qua vezels kun je vergelijken met een volkorenboterham: die bevat zo’n 2,2 gram vezel per sneetje. Hoe zit dat in het brood dat jij eet?
Voor glutenvrij brood met beleg bestaan honderden varianten. Je kunt denken aan de doorsnee boterham, maar ook aan afbakbroodjes (makkelijk meenemen en valt minder snel uit elkaar), bolletjes of een keer een voedzame cracker (let op de vezels!). Zoek je inspiratie voor lekker en gezond broodbeleg? Check dan deze link.
- Glutenvrije havermoutpap
In havermout zitten – net als in brood – eiwitten, koolhydraten, verschillende B-vitamines en mineralen. Dit maakt het een goede vervanger voor de broodmaaltijd! Met name in de winter ben ik er dol op: zo’n warm, zacht ontbijtje die goed vult. Mooie bonus? Van haver is aangetoond dat het “slecht” cholesterol (LDL-cholesterol) helpt verlagen. Hierdoor geeft het minder kans op hart- en vaatziekten.
Hoe ik het op een lekkere manier klaarmaak? Ik breng zo’n 40 gram glutenvrije havermout in een steelpannetje met 200-250 ml (lactosevrije) melk aan de kook. Vervolgens blijf je roeren tot er een pap ontstaat. En vergeet vooral de laatste stap niet: een lekkere topping of iets lekkers erdoor. Je kunt denken aan kaneel met sinaasappel, warme appel met walnoten of zelfs aan hartige kruiden. Ook kun je makkelijk groente binnen krijgen: rasp bijvoorbeeld wat courgette of bietjes door de pap. Zo is er voor iedereen wel een lekkere combi te verzinnen!
Let wel op: gebruik alleen glutenvrije haver. Gewone haver is altijd besmet met gluten!! Heb jij nog nooit glutenvrije haver gegeten sinds je glutenvrij eet? Probeer het dan eerst eens uit met een beetje (bijvoorbeeld ¼ van bovenstaand recept) en bouw de hoeveelheden langzaam op.
Tip: heb je weinig tijd? Havermout klaarmaken in de magnetron kan ook. Een minuut of drie op 600 watt en tussendoor een keer roeren.
Dit is mijn top 3! Wat zijn jouw favo ontbijtjes?