De glutenvrije diëtist | Coeliakie
15872
page-template-default,page,page-id-15872,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,columns-4,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Coeliakie

Coeliakie, wat is dat precies?

Laten we bij het begin beginnen: hoe spreek je coeliakie uit? Je zegt seu-lia-kie. Dus niet koeliaakie. Of soeliakie. Maar gewoon seu-lia-kie! Wat is dat nou precies: coeliakie? Als je het aan de gemiddelde Nederlander vraagt, dan wordt je waarschijnlijk gek aangekeken. Veel mensen kennen het niet. Tijd om daar verandering in te brengen: na het lezen van dit artikel weet jij wat coeliakie is.

Glutenintolerantie

Als je coeliakie hebt kun je niet goed tegen gluten, daarom wordt het ook wel glutenintolerantie genoemd (of door sommigen in de volksmond glutenallergie). Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem reageert op gluten. Gluten is een eiwit dat in de granen tarwe, spelt, rogge, gerst en khorosan tarwe zit. Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt, dan maakt het lichaam antistoffen aan tegen het eigen lichaam. Hierdoor ontstaan ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm. De darm raakt vervolgens beschadigd en kan minder goed zijn werk doen.

De darmen, waar zijn ze eigenlijk voor?

Gezonde darmen zijn erg belangrijk voor een goede spijsvertering. Eten en drinken komt via de mond, slokdarm en de maag eerst in de dunne darm terecht. Daarna gaat de brei door naar de dikke darm, om vervolgens via de ontlasting het lichaam te verlaten. In het spijsverteringskanaal wordt het voedsel bewerkt en de dunne darm zorgt vervolgens grotendeels voor opname van de voedingsstoffen. Dit kan doordat de dunne darm aan de binnenkant darmplooien heeft met daarop darmvlokken, zoals te zien is op de linker afbeelding. Door deze plooien en vlokken is het oppervlakte om voedingsstoffen op te nemen erg groot.

Darmtekening

Op de rechter afbeelding is te zien hoe de darm eruit ziet als bij iemand coeliakie wordt gediagnosticeerd. De dunne darm is beschadigd, want de darmvlokken gaan door het eten van gluten kapot. Hierdoor is het oppervlakte om voedingsstoffen op te nemen een stuk kleiner en kunnen tekorten ontstaan. Ook kan het zijn dat andere organen aangetast zijn door de gluten. Hierdoor kan iemand met coeliakie uiteenlopende klachten krijgen van gluten en dit maakt het soms ook moeilijk om de ziekte vast te stellen.

Klachten

De klachten die je door coeliakie kan hebben lopen enorm uiteen. Vroeger werden vooral “typische coeliakie-patiënten” gezien met diarree, een vette ontlasting die plakt aan de pot, gewichtsverlies of een groeiachterstand, verminderde eetlust en maagdarmklachten. Tegenwoordig zien we veel meer “a-typische” coeliakiepatiënten, bijvoorbeeld iemand met overgewicht en verstopping. Andere klachten die regelmatig voorkomen zijn bloedarmoede, overgeven, misselijkheid, een opgezette buik, winderigheid, botontkalking, vermoeidheid, grote eetlust, buikpijn, stemmingswisselingen, aften, droge huid, vertraagde puberteit, menstruatiestoornissen en neurologische of psychische klachten. Een hele lijst van uiteenlopende klachten! Ook zijn er mensen die nergens last van (denken te) hebben, maar bij toeval de diagnose krijgen. Toch blijkt uit onderzoek dat deze mensen vaak opknappen na de start van een glutenvrij dieet.

Glutenvrij dieet

Gelukkig is er een goede behandeling van coeliakie, namelijk het glutenvrije dieet. Het glutenvrije dieet zorgt ervoor dat de darm kan herstellen en moet levenslang worden gevolgd. Het is heel normaal dat het even duurt voordat je effect merkt van het glutenvrije dieet. Sommige mensen merken binnen enkele weken effect, bij anderen duurt het enkele maanden tot jaren voordat de klachten verminderen of verdwijnen. Meer over het glutenvrije dieet lees je hier.

Denk jij dat je coeliakie hebt…
… maar heb je nog geen officiele diagnose? Ga dan nooit glutenvrij eten vóórdat je jezelf hebt laten testen. Neem contact op met jouw huisarts of specialist voor een goede diagnose.

Wat is coeliakie?