Het nieuwe jaar is alweer even begonnen en ook ik heb mooie dromen en doelen voor 2018. Geen standaard goede voornemens, maar een uitgedacht plan om de wereld een stukje mooier te maken.

“Want wat zou het mooi zijn als iedereen weet wat coeliakie is, wat het dieet inhoudt, wat gluten zijn en wat kruisbesmetting is!” 

Coeliakie

Zelf heb ik coeliakie, ontdekt nadat ik de opleiding Voeding en Diëtetiek heb gevolgd. Ik was dus al diëtist toen ik de diagnose kreeg, maar wat had ik veel vragen! Ik was net begonnen met een onderzoeksmaster aan de Vrije Universiteit, dus kon mooi in de wetenschappelijke literatuur duiken op zoek naar antwoorden. Maar wat bleek: veel vragen zijn nog onbeantwoord als het gaat om coeliakie. Toen besloot ik mijn opleiding verder in te richten naar coeliakie-onderzoek. Ik deed vervolgens onderzoek bij het coeliakiecentrum van het VU medisch centrum in Amsterdam en werd lid van het gespecialiseerde diëtisten netwerk DINC.

Onbekend maakt onbegrepen

Helaas is er in Nederland veel onwetendheid als het gaat om coeliakie en het glutenvrije dieet. Zo heeft horeca-personeel regelmatig oprecht geen idee over wat kruisbesmetting is (“oh ja, gaat dat zo ver ja??”). Een tijdje terug stond ik nog in een apotheek en vroeg of de medicatie glutenvrij was (omdat ik coeliakie heb). De apothekersassistent gaf vervolgens aan dat het gelukkig maar om kleine pilletjes ging dus dat kon vast niet zoveel kwaad. Hoe goed alle mensen in de voorbeelden het ook bedoelen, ze hebben vaak geen idee wat coeliakie is en het glutenvrije dieet inhoudt. Zelfs onder mensen die zelf glutenvrij eten merk ik dat er vaak onduidelijkheid is.

Het glutenvrije dieet

Ook loop ik er regelmatig tegenaan dat ook diëtisten niet goed op de hoogte zijn over glutenvrij. Zo lees ik soms ervaringen en beschrijven mensen dat ze niks aan hun bezoek aan de diëtist hebben gehad. Zo jammer! Een diëtist kan namelijk zoveel doen als je glutenvrij moet eten. Maar… dan moet je natuurlijk wel bij de juiste diëtist zijn. In Nederland zijn er verschillende diëtisten die zelf coeliakie hebben, maar ook diëtisten die bijvoorbeeld een kind of familielid hebben die glutenvrij moeten eten. Daarnaast zijn er diëtisten die zich uit interesse hebben gespecialiseerd in het glutenvrije dieet. Mijn doel voor 2018 is om dit in kaart te brengen: waar kun jij nou het beste terecht als het gaat om tips bij een glutenvrij dieet? Want coeliakie en glutenvrij eten is echt een specialisatie.

Kortom: dit wordt een veelzijdige, positieve blog met betrouwbare info over coeliakie en glutenvrij. Met humor, ervaringen en vertalingen van wetenschap naar de praktijk. Verder geniet ik enorm van koken en in de keuken staan. Daarom wil ik jullie graag voorzien van gezonde glutenvrije inspiratie.

Ook wil ik graag samenwerkingen aan met andere diëtisten of voedingswetenschappers met coeliakie. Samen kunnen we nóg meer bereiken! Ben jij geïnteresseerd: let me know!

Wat zijn jouw dromen of doelen voor 2018?

Liefs!