9 Tips voor een onbezorgde glutenvrije vakantie
Glutenvrij op vakantie. Toen ik zelf net de diagnose had vond ik dat nogal een onderneming. Kon dat nog wel? Met zo’n strikt dieet. En ik moet toegeven.. mijn eerste glutenvrij vakantie was wel even wennen. In plaats van zonder na te denken ergens neerploffen, moet je toch wat voorbereidingen treffen. Gelukkig ben ik tot nu toe elke keer blij verrast dat het zo goed kan gaan. Ik deel graag met jou mijn tips voor een onbezorgde glutenvrije vakantie!
Tip 1: Ga op zoek naar tips over jouw glutenvrije bestemming
Als je net de diagnose hebt ben je misschien op zoek naar tips voor een goede glutenvrije bestemming. Het kan daarom fijn zijn om op de glutenvrije forums of facebook groepen te vragen naar ervaringen op een bepaalde bestemming. Soms krijg je daar tips over fantastische glutenvrije all-in resorts of tips voor locaties waar geweldige glutenvrije restaurants zijn. Dat is alvast handig!
Tip 2: Denk aan een dieetvertaling
Ik denk altijd: laat je niet tegenhouden door je dieet. Je kunt overal naartoe en overal zijn wel mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen. Neem wel een dieetvertaling mee in de lokale taal én in het Engels. Je kunt dieetvertalingen krijgen via de NCV (link: www.glutenvrij.nl) maar ook via Celiac Travel (link: http://www.celiactravel.com/cards/). Naast een dieetvertaling is de google translate app ook onwijs handig. Als je dan specifieke vragen hebt, kun je ze ter plekke vertalen.
Het is handig als je de glutenbevattende granen kent in de taal van het land, als je bijvoorbeeld etiketten wilt checken in een supermarkt. Mijn ervaring is dat de ingrediënten er ook vaak in het Engels op staan!
Tip 3: Een goede voorbereiding is het halve werk
En dit is écht zo. Zorg dat je goed voorbereid op vakantie gaat. Neem contact op met het reisbureau of de accommodatie waar je wilt/zult verblijven. Zorg dat je weet welke restaurants in de omgeving glutenvrij serveren en/of waar andere mensen goede ervaringen mee hebben. Een extra tip: zoek via Google in het Engels (naam van de locatie waar je heen gaat + glutenfree), dan krijg je ook ervaringen van andere glutenvrije reizigers.
Wat betreft de locatie kies ik zelf tegenwoordig graag voor een appartementje. Dan kunnen we gewoon wat boodschappen doen voor een simpel ontbijt en lunch (en afhankelijk van hoe lang je gaat kan er misschien een brood of pak crackers mee in je bagage) en hoef je die twee maaltijden niet persé ook in een restaurant te eten. Maar dit is echt persoonlijke voorkeur, ik weet dat er genoeg mensen zijn die lekker genieten in (all-in) hotels, campings of andere accommodaties!
Tip 4: Gebruik Google Maps om glutenvrije plaatsen te markeren
Wat ik altijd handig vind? Om de locaties waar andere mensen goede ervaringen hebben aan te geven op mijn plattegrond in Google. Je kunt plattegronden offline beschikbaar maken en dan sterretjes plaatsen op de “glutenvrije hotspots”. Super handig als je ergens in de stad rondloopt en trek hebt!
Tip 5: Neem voldoende mee voor onderweg
In deze valkuil viel ik het eerste jaar dat ik op vakantie ging. Ik had de reis goed voorbereid, spullen mee in de bagage, ingecheckt… en toen had ik niks meer bij me in mijn handbagage en het was etenstijd. Ik had de pech dat wij in een vertrekhal waren waar toen bijna geen glutenvrije opties waren. Gelukkig kon ik ergens een appel krijgen, maar toch baal je dan wel dat je niet gewoon een maaltijd kan eten. Dus: neem voldoende mee voor onderweg zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Wat neem ik bijvoorbeeld mee? Een zak noten, een paar stukken fruit (bananen, appels), wat glutenvrije belegde broodjes, wat te snoepen, glutenvrije (muesli)repen. Van de houdbare producten (reepjes, noten, evt. een brood of crackers) stop ik ook wat in mijn gewone bagage.
Tip 6: Extra glutenvrije bagage mee in het vliegtuig
Ga je trouwens met het vliegtuig? Bij sommige maatschappijen kun je extra kilo’s bagage meenemen als je om medische reden een dieet volgt. Vaak heb je hier wel een verklaring voor nodig. (Ben je bij mij onder behandeling, dan schrijf ik die graag voor je uit. Mail me gerust even!)
Tip 7: Overal kun je wel wat eten
Echt. Je kunt altijd wel wat eten. Of je er ook zin in hebt en of het lekker is, is een tweede. Maar mijn ervaring is dat je overal wel wat te eten kunt scoren. Ook in Maleisië op locaties waar niemand de taal sprak (geen Engels en geen plaatselijke taal) kon ik wat eten. Denk aan fruit, groente, noten, candy-bar (denk aan snickers) of chips. Het is misschien niet altijd even gezond, maar er is altijd wel iets mogelijk.
Tip 8: Durf te vragen!
Als je je een beetje uit de voeten kunt maken in de lokale taal kun je ook om bepaalde glutenvrije dingen vragen buiten de kaart om. Toen ik in Maleisië was at ik rijst, rijst en nog eens rijst en daarnaast veel eieren. Tot ik op een ochtend opstond en dacht: ik heb zin in een pannenkoek! Banaanpannenkoekjes zijn zo makkelijk te maken (een banaan prakken, ei klutsen, dit mengen en dan bakken) dus als je durft te vragen zijn dit soort dingen vaak gewoon mogelijk. Een omelet met groente moet eigenlijk ook overal wel kunnen.
In buitenlandse supermarkten heb je ook vaak glutenvrije producten. In sommige landen is het gebruikelijk om glutenvrije voeding in de apotheek te verkopen, dus het is ook de moeite om daar even binnen te lopen.
Tip 9: Geniet
De eerste glutenvrije vakantie is misschien anders dan je gewend bent, maar écht: alle eerste keren zijn een beetje gek. Daarna ben je eraan gewend dat je misschien een paar straten verder moet lopen voor een fantastische glutenvrije hotspot en tussen de locals geweldig eten zit te verorberen omdat je daar zulke goede recensies over hebt gelezen. Mijn ervaring is dat je ook echt heerlijk kunt eten, juist omdat je niet in de typische toeristische trekpleisters eet.
Enjoy!
En wil jij nou meer van dit soort inspiratie ontvangen? Schrijf je dan via deze link in op onze nieuwsbrief!