Vandaag is gastblogger Bianca Hermans aan het woord. Je kent Bianca misschien al wel van het glutenvrije forum met diëtisten. Bianca is zowel mental coach, gespecialiseerd glutenvrij diëtist als ervaringsdeskundige met coeliakie. In haar praktijk Compleat Coaching helpt zij coeliakiepatiënten weer op weg middels coachtrajecten op maat, ondersteund door gespecialiseerd en persoonlijk dieetadvies, naar een nieuw balans. Om zo weer vol vertrouwen in het leven te staan, ook mét coeliakie. Vandaag schrijft ze over kerststress en de acceptatie van coeliakie:

 “Kerststress: coeliakie accepteren, maar hoe dan? 

Misschien heb je dit jaar wel de diagnose coeliakie gekregen. Eindelijk weet je waar je klachten vandaan komen. Nu kan je écht gaan herstellen, zegt de arts. Maar wat is coeliakie precies? Je hebt je vragen amper kunnen stellen, want je stond in no time weer buiten de spreekkamer. Met veel vraagtekens ging je naar huis…

Thuis aangekomen ben je eerst gaan googlen. Je maakte een afspraak bij een diëtist en je kon diezelfde week nog terecht. Nu zou alles goed komen. Eenmaal bij de diëtist vertelt deze je alle basis info die je al op internet hebt gelezen. Maar op de vraag welke producten nou wel en niet glutenvrij zijn en of al die dieetproducten echt gezond zijn, daar krijg je geen antwoord op. Je ging met nog meer vraagtekens naar huis…

Herkenbaar? Voor mij wel; ik hoor dit van bijna iedere coeliakiepatiënt. Gelukkig komen er steeds meer diëtisten die gespecialiseerd zijn in coeliakie. En ze zijn steeds beter te vinden. Ook wordt er in de media enorm veel aandacht aan het glutenvrije dieet besteed. En iedereen heeft er een (nogal stellige) mening over, die vaak weer lijnrecht op de andere mening staat. Daar zit je dan als kersverse coeliaak: overdonderd door alle informatie, waarin jij wordt geacht je weg te vinden.

In de afgelopen periode is het je toch gelukt om gezond glutenvrij te eten. Je klachten beginnen zelfs al iets te verbeteren. Nou, dan is het goed toch? Je bent aan het opknappen en je weet wat je daarvoor moet doen; je mag niet meer ‘zeuren’, zegt je omgeving. En ondertussen voel jij je nog steeds verloren. En nu… met de kerst in aantocht… weet je het niet meer… Moet je wel bij andere blijven eten? Gaat dat goed? Het liefst blijf je thuis, ver weg van alle risico’s. Niet alles hoeven uitleggen, die vragen elke keer opnieuw moeten beantwoorden, weer die uitzondering zijn…

Want ja, het dieet mag dan thuis goed vol te houden zijn, buitenhuis wordt je er bijna elk moment op gewezen dat je ‘anders’ bent. Je begint aan jezelf te twijfelen: ben je dan echt zo’n uitzonderingsgeval of aansteller of een health-freak? Natuurlijk niet! Dat weet je onbewust heel goed; je volgt een dieet omdat je een auto-immuunziekte hebt waarbij een streng dieet de enige behandeloptie is. Maar je omgeving begrijpt het nog niet. En door alle woorden van anderen die bij je binnen zijn gekomen en alle dagelijkse uitdagingen van het dieet an sich, voelt het alsof je inmiddels jouw coeliakie bent geworden. Jij bent coeliakie..?

Of toch niet? Want wie was je voor de diagnose? Die gezellig, spontane vrouw die voor iedereen klaar staat? Of die stoere man, grote mond, klein hartje, waar je altijd op kan bouwen? En zou diegene er nu niet meer zijn? Of is die nu alleen even ondergesneeuwd door een voorzichtige, misschien zelfs wat angstige versie van jezelf? Je bent aan het wennen aan een zeer streng dieet, waarvoor je echt op een hoop details moet letten, waar je voorheen geen weet van had. Ja, dat vraagt om een dosis voorzichtigheid, kritisch kijken, alertheid. Maar ben je dan ook volledig die versie? Zeker niet; het is simpelweg een deel van je. Een deel dat er altijd al was, maar nu even op volle toeren moet draaien. En weet dat na verloop van tijd dit deel weer af kan met minder aandacht.

De coeliakie is dus ook een deel van je. Eentje die nu veel aandacht krijgt, omdat het nog nieuw is. En alles wat nieuw is, krijgt meer aandacht. Ben jij je namelijk bewust van elk detail, als je van huis naar werk rijdt? Waarschijnlijk niet. En als je op vakantie bent in een voor jou nieuw land: hoe beleef jij de reis van vliegveld naar hotel? Waarschijnlijk valt je van alles op. En dat kost ook nog eens wat meer energie. En dat is ook zo bij coeliakie. Alles gaat op z’n plek vallen en wanneer jij het de ruimte geeft en het beschouwt als een deel van jezelf, komt het helemaal goed.

Jij bent niet je coeliakie: jij bent nog steeds dat mooie mens dat je allang was en nu mét een nieuw deel, namelijk coeliakie. Doe deze kerst wat goed voelt voor jou. Geniet van het samen zijn, want daar draait kerst ècht om.”

Bianca zet zich in voor persoonlijke begeleiding bij coeliakie. Kan jij wel een steuntje in de rug gebruiken of een zaklamp op zoek naar jouw eigen levenspad (die je nu even kwijt bent)? Dan kun je bij Bianca terecht! Je vindt haar via haar website decoeliakiecoach.nl of mail naar info@compleat-coaching.nl.

 

Ik vind het een mooie, herkenbare blog geworden over coeliakie en Kerst. Jij?