Laatst vroeg ik aan jullie waar mijn nieuwe blog over moest gaan en jullie stemden massaal op “een werkdag van de glutenvrije diëtist”. Grappig! Vandaag doe ik jullie verslag van een werkdag zoals hij er vorige week uit zag.

Spreekuur bij Voedingsadvies Brabant op de Koenendelseweg 9 in Den Bosch

Ik begin vandaag met mijn spreekuur op locatie Den Bosch. Hier zag ik als eerste een dame met prikkelbare darm syndroom (PDS) die het FODMAP dieet volgt. Het FODMAP dieet is een dieet waarin we een paar weken alle moeilijk verteerbare koolhydraten weglaten om ze vervolgens één voor één weer toe te voegen. Zo kunnen we kijken waar ze buikklachten van krijgt. De dame in kwestie is al drie weken bezig en begint effect te merken.. wat super! In plaats van elke avond een knellende broek en misselijkheid heeft ze het nu nog maar af en toe. Dat gaat de goede kant op. Ik heb er alle vertrouwen in dat als ze zo doorgaat de klachten nog verder verminderen. We maken een vervolgafspraak over twee weken om dan de testfase van het dieet door te spreken.

Tussen de consulten door gooi ik mijn theeglas vol en dan haal ik een jong meisje met haar moeder uit de wachtkamer. Ze had net een paar maanden de diagnose coeliakie en deed het al onwijs goed! Het is zo mooi om te zien hoe kinderen op kunnen knappen van het glutenvrije dieet. Meer energie, minder humeurig en ze heeft opeens een stuk betere ontlasting. We bespreken wat ze in de komende weken gaan doen, want als je net glutenvrij eet is elke nieuwe activiteit toch even een kleine uitdaging.

Daarna zie ik nog iemand die door zijn dieet wat kilootjes is aangekomen. Hij vroeg mijn hulp om weer terug op zijn oude gewicht te komen. Het blijkt toch wat lastiger dan gedacht om oude gewoontes aan te passen. Samen bespreken we de moeilijke situaties en hoe hij hiermee om kan gaan. Ook nemen we zijn dagelijkse basis door: waar kan hij nog in verbeteren? Wat meer groente en wat minder vlees blijkt het aandachtspunt voor de komende weken. Daar mag hij mee aan de slag! We spreken over vier weken af om te kijken hoe het gaat.

Ik heb thuis even lunchpauze. Wat een luxe! Ik hoef eigenlijk nooit boterhammen te smeren om mee te nemen. En als het wel nodig is, dan neem ik meestal een lekkere gevulde salade mee. Na mijn pauze besteed ik wat tijd aan social media: het beantwoorden van berichtjes en reacties via facebook en instagram.

Nieuwe locatie in Vlijmen
Dan is het tijd om wat posters op te hangen voor mijn nieuwe locatie in Vlijmen. Ik ga wat huisartsenpraktijken, apotheken en supermarkten af met mijn posters en maak hier en daar een praatje. Ik maak een afspraak met een praktijkondersteuner om eens uit te leggen wat ik voor hun praktijk kan betekenen en rij vervolgens weer naar huis. Daar bel ik met een maag-, darm-, leverarts voor overleg over een van mijn cliënten die bij hun onder behandeling is.

Huisbezoeken
Deze middag heb ik nog een huisbezoek staan! Ik ga naar een cliënt die al een tijd glutenvrij eet en alleen door een diëtist is gezien vlak na de diagnose. Haar antistoffen blijven aan de hoge kant en ze voelt zich niet echt fit. Ik ben heel nieuwsgierig hoe het er in de keuken aan toe gaat, daarom spreken we bij haar thuis af. Ze had de grote “glutenbommen” wel vervangen door glutenvrij, maar verder geen rekening gehouden met kruisbesmetting. Geen wonder dat de antistoffen hoog blijven! We bespreken wat ze kan doen om écht glutenvrij te gaan eten. Ik ben benieuwd hoe snel haar antistoffen gaan zakken, dan voelt ze zich vast een stuk beter.

Online begeleiding
Ik sluit de dag af met nog een paar mails die ik lees en beantwoord en wat telefoontjes naar een paar cliënten die ik online begeleid. Zo bel ik een dame die ik coach om gezond glutenvrij te eten en mail ik met iemand over of een bepaald product mag in het FODMAP-arm dieet. Ook vraagt er iemand om een dieetverklaring voor de belastingdienst. Even printen, invullen en klaar!

Afsluiting van mijn werkdag
Dan haal ik mijn kleine meisje van de opvang en begin ik met koken. En die maaltijd gaat nog even op de foto voor social media.. en dan zit de werkdag er echt op! Ik heb weer energie gekregen van alle goede vragen van cliënten en de goede resultaten die ze boeken. Leuke baan heb ik hè?! 😀