In mijn ogen onmisbaar in een gezond glutenvrij dieet. Volkoren rijstproducten! Een tijdje terug postte ik bovenstaande foto op facebook. Ik begreep dat dit handige tips voor jullie zijn, vandaar dat ik er nog een keer aandacht aan besteed.

 

Hoe zit het met volkoren? 

Een belangrijke tip als je glutenvrij eet is: eet meer volkoren. Volkoren? Huh? Kan dat wel als je glutenvrij eet? Jahoor, want volkoren zegt niks over de graansoort, maar wel over hoe de graankorrel is gebruikt. Volkoren producten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Dit bevat o.a. meer vezels en geeft minder risico op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

 

Welke rijstproducten zijn volkoren? 

De meeste mensen kennen zilvervliesrijst (=volkoren) wel. Maar er zijn veel meer volkoren rijstsoorten! Drie andere rijstsoorten zie je al op de foto hierboven. Volkoren pandanrijst, volkoren rode rijst en volkoren basmati rijst. Maar er bestaat bijvoorbeeld ook volkoren (bruine) jasmijnrijst en verschillende glutenvrije pasta’s op basis van bruine rijst.

 

Rijstwafels

Ook rijstwafels kun je krijgen van zilvervliesrijst. Dit is toch net wat gezonder dan witte rijstwafels, omdat het meer voedingsstoffen en vezels bevat. Let wel op: rijstwafels zijn over het algemeen geen goede vervanging van een maaltijd. Het bevat niet zoveel voedingsstoffen als een goede maaltijd zou moeten bevatten. Eet ze daarom liever tussendoor, dan als maaltijd.

 

Hoe zit het met arseen? Zit er vergif in rijst? 

Hier schreef ik eerder een uitgebreide blog over. Lees hier verder.

 

Wat zijn jouw favoriete volkoren rijstproducten? ?