Ga jij op vakantie met jouw glutenvrije zoon of dochter? 

 

Gastblogger Tonie (klik hier voor haar site als diëtist in Groningen) en Glutenvrije Diëtist Lisanne Bosch geven samen een aantal tips! De vakantieperiode is namelijk al volop begonnen. Maar hoe pak je dat nu aan als je te maken hebt met een strikt dieet wat je kind moet volgen? Bij een glutenvrij dieet is het belangrijk om dit altijd te volgen, je kan dit niet los laten op vakantie dus is het goed om hier van te voren bij stil te staan.

 

TIP 1: Check de vakantie bestemming

Hoe je omgaat met het dieet hangt voor een heel groot deel af van waar je naar toe gaat en waar je verblijft. Tijd dus voor een stukje voorbereiding. Allereerst de plek van bestemming. Blijven jullie in Nederland? Dan weet je in ieder geval zeker dat je zelf de etiketten kan lezen 😉

Je kunt via de Nederlandse Coeliakie vereniging veel informatie vinden over verschillende vakantiebestemmingen, maar tegenwoordig heb je ook veel facebook groepen waar je ervaringen kan delen. Kijk of je iemand kan vinden die naar jouw plek van bestemming is geweest en vraag om tips zoals handige winkels en waar je alert op moet zijn. Google de bestemming eventueel ook in het Engels (Bijvoorbeeld: Ibiza Glutenfree), zodat je ook ervaringen van anderen kunt lezen in het Engels.

Door de vakantiebestemming goed voor te bereiden kun je alvast kijken of er restaurantjes, supermarkten of glutenvrije bakkerijen zijn waar jullie in de vakantie heen kunnen gaan.

 

TIP 2: Neem een dieetvertaling mee

Regel een dieetvertaling (bijvoorbeeld via www.celiactravel.com of de NCV)  of maak zelf een kaartje in de taal van het land waar je heen gaat met de boodschap dat je kind glutenvrij eet en wat dit betekent. Zo kan je in elk restaurant/eettentje/ijssalon laten zien waar jouw kind op moet letten. Door een goede dieetvertaling weet je ook op welke woorden op een etiket je moet letten als je zelf een product koopt in de supermarkt. Gelukkig staan de ingrediënten tegenwoordig ook vaak in het Engels op de verpakking.

 

TIP 3: Tips voor appartement, hotel of een huisje? 

Hebben jullie een appartement of een huisje? Zorg ook dat je dan van te voren contact hebt zodat je kan bespreken of er een risico is op kruisbesmetting. Zijn er bijvoorbeeld houten snijplanken of houten spatels? En in hoeverre wordt de oven goed schoongemaakt? Op basis van het contact kan je inschatten of je zelf toch wat spullen mee moet nemen of dat dit niet nodig is.

Boek je een hotel waar jullie ook de maaltijden gebruiken, zorg dan dat je van tevoren het dieet van je kind goed overlegt en/of stuur schriftelijke informatie toe zodat het hotel weet waar ze aan moeten denken. Bespreek dit wel ook altijd nog bij aankomst en in het restaurant zodat je met een goed gevoel aan de maaltijden kan beginnen.

 

TIP 4: De leeftijd van je kind

Heb je een jong kind, dan ben je over het algemeen altijd bij de eetmomenten en kan je dus altijd meekijken of het goed gaat. Bij een ouder kind zal je er misschien niet meer altijd zelf bij zijn. Bespreek dit van tevoren met je kind. Kinderen met coeliakie weten over het algemeen heel goed wat ze wel en niet mogen eten, maar in een ander land met een andere taal kan dit lastig zijn. Bespreek dan met je kind ook tijdens de vakantie hoe jullie met dit soort momenten om kunnen gaan en zorg dat je kind of een andere volwassene contact met je contact opnemen bij twijfels.

 

TIP 5: Neem glutenvrije producten mee voor onderweg (of eventueel op de bestemming)

Ga je op reis of ben je onderweg? Dan kan het soms lastig zijn om een product te vinden waar je jouw kind helemaal happy mee maakt. Het is tenslotte vakantie! Zorg dus dat je wat lekkere producten mee hebt zowel in je handtas als in de gewone bagage. Soms valt het onderweg tegen, dan heb je toch altijd iets bij de hand.

 

Ik (Lisanne) denk altijd: er zijn overal ter wereld mensen met een glutenvrij dieet, dus laat je vooral niet tegenhouden en geniet van jullie vakantie! Hoe ga jij om met het glutenvrije dieet op vakantie? En voor jouw glutenvrije zoon of dochter?