Persoonlijk: het glutenvrije dieet als je een baby krijgt

Zoals veel van jullie weten werd ik in september 2017 mama van onze kleine Noa. Time flies, maar laatst moest ik opeens terugdenken aan de babytijd. Want je zult misschien denken dat je pas na hoeft te denken over gluten als de baby een aantal maanden oud is en brood gaat eten. Maar niks is minder waar. Deze 5 momenten moest ik nadenken over mijn glutenvrije dieet:

 1. De bevalling in het ziekenhuis – hoe doe je dat glutenvrij?

  Ik wilde graag thuis bevallen, maar tijdens mijn bevalling moest ik naar het ziekenhuis. Gelukkig hadden we ons “vluchtkoffertje” al klaar staan en had ik hier wat kant-en-klare glutenvrije producten in gedaan. Voor het geval dat. Wat snickers, want ik ben een zoetekauw en dacht op dat moment vooral wel een kcal- en suikerrijke boost te kunnen gebruiken. Niks was minder waar, tijdens mijn bevalling wilde ik alles behalve zoet. Toen ik om half 10 ’s ochtends werd opgenomen, hoorde ik van het personeel dat ik pas de volgende dag ’s avonds op zijn vroegst een glutenvrije maaltijd kon krijgen. Dit was maarliefst 36 (!!!) uur later! Mijn vriend ging op zoektocht in het ziekenhuis en heeft ergens een banaan en wat yoghurt kunnen scoren. Bizar maar waar, je moet dus altijd zorgen voor een backup qua maaltijden voor een eventuele opname.

 2. De kraamzorg – instructies voor glutenvrij

  We hadden een fantastische kraamzorg die na mijn uitleg super goed begreep hoe nauw het dieet kwam. Ik maakte voor haar een A4tje met de belangrijkste punten van het dieet en hing dit op een centrale plek in de keuken. Omdat ze het zo serieus nam, durfde ik het een beetje los te laten. Mijn vriend maakte het avondeten en zorgde dat de keuken zoveel mogelijk glutenvrij bleef.

 3. De kraamperiode – beschuit met muisjes ja of nee?

  Bij ons geen beschuit met muisjes, ik vond het risico veel te groot om in onze keuken met zoveel glutenkruimels mijn eten te laten bereiden door iemand die er pas net mee bekend was. Ik had bedacht om een lekkere glutenvrije cake te gaan bakken en deze te versieren met slagroom en roze versiersels. En zo had ik nog superveel andere varianten bedacht op beschuit met muisjes. Alles was in huis. Maar na 2 nachten niet geslapen te hebben kwam het er niet van. Visite kreeg gewoon lekkers wat snel op tafel kon. Mocht er een volgende keer komen dan ga ik denk ik voor cupcakes die alleen nog maar uit de diepvries gehaald hoeven te worden.

 4. Het speentje!

  En dan denk je misschien: waar heb je het over? Maar ik kwam er na een week of drie achter dat als het speentje op de grond viel, ik deze zonder na te denken weleens in mijn eigen mond stopte. Niet nadenkende over de mogelijke gluten op de grond en dat ik normaal gesproken nooit iets van de grond eet. Dus voortaan gelijk onder de kraan of in de pan om uit te koken.

 5. Mijn baby ging gluten eten

  En dan komt het moment dat je baby gluten gaat eten. Na een aantal weken werd ik er helemaal kriebelig van. Ik raak gluten gewoon liever niet aan, omdat ik er zo ziek van ben geweest in het verleden. Vanaf toen had ik ook weer regelmatig last van mijn buik, ondanks honderd keer handen wassen en alle voorzorgsmaatregelen die ik trof (je krijgt er bijna smetvrees van). Ik dacht eerder aan stress (door weinig slaap, druk op het werk etc.) dan aan gluten. Maar toen ik voor controle bij mijn MDL arts kwam bleek dat mijn antistoffen heel licht gestegen waren. Hier ging iets niet goed, ik kreeg blijkbaar toch minuscule hoeveelheden gluten binnen waar mijn lijf op reageert. Sindsdien eet mijn vriend de glutenmaaltijden met mijn dochtertje. Als het voorkomt dat ze met mij eet, eten we of iets wat glutenvrij is of ik maak met plastic handschoentjes haar maaltijd.

 

Gelukkig is er voor bijna alles wel een oplossing. Waar liep jij tegen aan op glutenvrij gebied toen je zwanger was of een baby kreeg?