Gastblogger Bianca heeft al veel mooie herkenbare glutenvrije blogs geschreven. Vandaag over glutenvrij genieten: hoe kun je genieten van glutenvrij eten?

 

Genieten van glutenvrij eten: BLIJ GLUTENVRIJ! 

Bianca: “Toen je net glutenvrij at, moest je aan álles wennen. En vooral de smaak en het mondgevoel van glutenvrije producten! Wellicht dacht je in het begin: getver, hoe ga ik hier ooit aan wennen… Maar na een tijdje lustte je glutenvrije producten. Lustte…, want ‘lekker’ was nog een stapje te ver. Tot die eerste keer dat je een glutenvrij product ontdekt wat zó lekker smaakt, dat je er écht blij van word!
Getver, hoe ga ik hier ooit aan wennen…

Ik eet al bijna 20 jaar glutenvrij en moest even nadenken over wat mijn eerste ‘Blij Glutenvrij’ momentje was. Ik at al flink wat maanden glutenvrij en had de smaak wel geaccepteerd. Ik knapte enorm op en voelde me zó goed, dat ik die smaak wel oké vond. En in die tijd was er veel minder variatie en de kwaliteit van glutenvrije producten was al helemaal niet om over naar huis te schrijven. Ik zat op een verjaardag bij mijn oma en de taart kwam op tafel. Prima, dacht ik, ik haal mijn eigen koekje tevoorschijn. Het was geen gebak, maar dat koekje smaakte wel aardig. Totdat mijn oma een schuimgebakje in de vorm van een moorkop voor mij neerzette (ze wist dat ik gek was op moorkoppen…). Mijn ogen rolden uit mijn hoofd. Een écht glutenvrij gebakje, wat een verrassing! En toen die eerste hap… langzaam kauwen… ogen dicht… helemaal de smaak ervaren. De wereld om me heen vergat ik even, die hoorde ik niet eens. Ik zat intens te genieten (en mijn oma ook). Heerlijk!

En toen die eerste hap… Heerlijk!

Een paar jaar later ontdekte ik een glutenvrije bakker in Scheveningen. Ik proefde echt lekker glutenvrij brood en ‘echte’ glutenvrije appeltaart. Ik had wel vaker glutenvrij appelgebak gegeten en de smaak was redelijk goed. Maar het bleef allemaal erg droog. Tot ik daar heerlijk smeuïg glutenvrij appelgebak at. (Je zou bijna denken dat er gewoon gluten in zat…) En weer had ik zo’n intens geniet-momentje.
Er was namelijk voor mij in de loop der tijd het één en ander veranderd rond de waarde van voeding. Voorheen was voeding voor mij een eerste levensbehoefte én iets om van te genieten. Voeding was ook gezelligheid. Maar van het glutenvrij eten kon ik in het begin niet genieten. De waarde van eerste levensbehoefte bleef over. Ook kon ik daardoor makkelijker de gezelligheid loskoppelen van eten. Die gezelligheid vond ik vooral in het samen zijn. En dat was allemaal oké, want ik was echt opgeknapt met het glutenvrije dieet. Ik kon niet alles meer mee-eten en daardoor ging er een soort druk van het eten af. Niet iedereen begreep dit. Ik had er daadwerkelijk geen probleem meer mee, dat ik de appeltaart mét gluten niet mocht. En doordat die druk (de druk van ‘mee-eten is gezelliger’, de druk van ‘eten moet lekker zijn’) er af was, kon ik ineens nóg intenser genieten van een lekker glutenvrij product.

En doordat de druk er af was, kon ik ineens nog intenser genieten van een lekker glutenvrij product

Inmiddels is de kwaliteit van glutenvrije producten flink verbeterd, maar voor iedere coeliakiepatiënt blijft het wennen. Want glutenvrije producten smaken nu eenmaal 9 van de 10 keer echt anders dan glutenbevattende producten. Wat helpt is te kijken naar wat voor een waarde voeding voor jou heeft. Ga dat eens bij jezelf ontdekken en vraag jezelf af of het realistisch is. Wellicht helpen jouw oude waardes niet meer en is het tijd voor een nieuwe.

Daarnaast heeft mindfulness mij ook geleerd hoe ik nog meer kan genieten, zo ook van voeding. Google de ‘Rozijn oefening’ maar eens. Tijdens deze oefening leer je zonder oordelen een rozijn ervaren en hierbij al je zintuigen te gebruiken. Dit heeft écht mijn ogen geopend. Voor mij was het heel waardevol om de glutenvrije producten op een andere manier te ervaren. En vooral als iets super lekker is, kan je door mindful te eten, nóg meer genieten. En wie wil nu niet van het leven genieten?! Daarnaast heeft mindfulness mij ook geleerd hoe ik nog meer kan genieten.

Wat was jou ‘Blij Glutenvrij’ momentje?? Laten we het positieve met elkaar delen!”

Glutenvrije dietist BiancaKan jij wel een steuntje in de rug gebruiken of een zaklamp op zoek naar jouw eigen levenspad (die je nu even kwijt bent), neem dan contact op met de Coeliakie Coach. De Coeliakie Coach is Bianca Hermans, mental coach, gespecialiseerd diëtist én coeliakiepatiënt. Met haar praktijk Compleat Coaching helpt zij coeliakiepatiënten weer op weg naar een nieuw balans, middels coachtrajecten op maat, ondersteund door gespecialiseerd en persoonlijk dieetadvies. Om zo weer vol vertrouwen in het leven te staan, ook mét coeliakie.

Meer informatie vindt je op decoeliakiecoach.nl of mail naar info@compleat-coaching.nl.