Onmisbare hapjes voor een feestje! - De glutenvrije diëtist
16566
post-template-default,single,single-post,postid-16566,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Onmisbare hapjes voor een feestje!

Een tijd geleden postte ik al mijn altijd populaire hapjesschalen. Of je nu op je gewicht wilt letten of niet, deze gezonde hapjes gaan er altijd goed in bij mijn vrienden en familie. Vorig jaar was ik met oud & nieuw bij vrienden en was daar de hele avond glutenvrij: alle hapjes kon ik met een gerust hart eten. Zo lief!! ’s Middags hebben we samen in de keuken gestaan en allerlei lekkers gemaakt. Weten wat mijn favorieten zijn? Lees dan snel verder.

Stokbroodje met verse salades
Hmm.. wat kan ik toch genieten van een lekker vers warm stokbroodje met verse salades. Het stokbroodje haal ik kant-en-klaar glutenvrij (al kun je dit ook heerlijk zelf maken). Als salades zijn eiersalade, tonijnsalade en guacamole echt favoriet. En nee, niet uit een pakje met 100 ingrediënten. Lekker snel zelf gemaakt. Hoe je dat doet?

Eiersalade (voor één bakje vol):
4 eieren
1 eetlepel kwark
1 eetlepel mayonaise
1 bosuitje
1 theelepel mosterd
Theelepel kerriepoeder
Peper en zout
bieslook

Kook de eieren hard (ca. 8-12 minuten). Meng ondertussen de mayonaise, kwark, mosterd en het kerriepoeder. Snipper het bosuitje. Haal de schil van het ei en prak de eieren met een vork. Meng met het mengsel van mayonaise en kwark en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met wat fijngesneden bieslook.

Tonijnsalade (voor één bakje vol):
1 blikje tonijn (á 100 gram uitlekgewicht)
2 augurken
1 theelepel mosterd
1 eetlepel kwark
1 eetlepel mayonaise
1 bosuitje
Peper en zout
Optioneel: een eetlepel kappertjes

Snij het bosuitje en de augurkjes in kleine stukjes. Meng de mosterd met de kwark en mayonaise. Prak de tonijn er doorheen, roer de bosui en augurk erdoor en breng op smaak met wat peper en zout. Wat ook een lekkere variant is? Met wat kappertjes er doorheen!

Guacamole (voor één bakje vol):
Deze heerlijke dip ben ik gek op. Niet alleen met een stokbroodje, maar ook bijvoorbeeld met een bakje chips (ja.. guilty: ook diëtisten eten weleens chips).

2 rijpe avocado’s
1 rode peper
6 cherrytomaatjes of 1 grote tomaat
2 bosuitjes
2 teentjes knoflook
1 eetlepel limoensap
Peper en zout

Snij de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Gebruik het vruchtvlees en prak dit in een bakje. Snij vervolgens de bosuitjes, cherrytomaatjes, rode peper en knoflook in kleine stukjes en voeg dit toe aan de avocado. Maak af met een beetje limoensap en eventueel wat peper en zout.

Tip: liever niet snijden? Dan kan dit ook met de keukenmachine of staafmixer gemaakt worden.

Serveer de dipsausjes met een vers, warm gebakken stokbroodje. Smullen gegarandeerd!

Nog een favoriet: Glutenvrije caprese sticks
Mini mozzarella bolletjes
Cherrytomaatjes
Een plantje basilicum
Balsamico-azijn
Cocktailprikkers

Rijg aan een cocktailprikker een bolletje mozzarella, een cherrytomaatje, een blaadje basilicum. Leg deze prikkers in een schaaltje en voeg een scheutje balsamico-azijn toe. Eventueel wat peper er over en je hebt een heerlijk hapje.

Geroosterde Kikkererwten
Dit is dus echt een perfecte en gezonde variant voor de ouderwetse gluten-borrelnoot. Lekker knapperig en je kunt ze op heel veel manieren maken. Ben je gek op zoet? Dan is de variant met honing en kaneel iets voor jou. Liever hartig? Ga dan voor wat paprikapoeder en een snufje chilipeper. Of doe net zoals ik en maak ze lekker allebei. Dubbel zo lekker!

Wat heb je nodig?

  • 250 gram kikkererwten
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel olie
  • Snufje chilipeper

Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken in een vergiet. Meng vervolgens in een schaaltje de kikkererwten met de olie, het paprikapoeder en een snufje chilipeper. Leg de kikkererwten op een bakpapiertje en bak ongeveer 45 minuten in de oven. Schep de kikkererwten halverwege de baktijd een keertje om.

Voor de zoete versie vervang je de paprikapoeder, olie en chilipeper voor:

  • 2 theelepels honing
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel olie (optioneel)

 

Kant-en-klaar hapjes
Natuurlijk hou ik ook van hapjes die ik – hop – in een bakje kan gooien. Deze dingen staan altijd op mijn boodschappenlijstje:
Olijven
Sojaboontjes
Ongezouten noten
En voor bij de stokbroodjes: aioli en hummus.

Dat waren ze, de hapjes die meestal bij mij op tafel staan. Wat is jouw favoriete party-snack?

P.s. voor december glutenvrij bloggen we deze week allemaal over oud & nieuw. Heb jij de blogs al gelezen van:

Fabienne van www.glutenvrijinutrecht.nl
Marleen van www.smaakvolglutenvrij.nl
Koosje van www.koosglutenloos.nl