Als je glutenvrij gaat eten krijg je te maken met het fenomeen “kruisbesmetting”. Mocht je nog niet weten wat dit is: het betekent dat iets wat glutenvrij is toch gluten bevat doordat het tijdens de productie, teelt, in je keuken, waar dan ook, toch besmet wordt met gluten. Als jouw glutenvrije frietjes in een frituurpan met glutenbevattende kroketten gaan, is het door kruisbesmetting niet meer glutenvrij. Zelf vind ik kruisbesmetting een van de lastigste aspecten van het dieet. Waarom?

  1. Als iemand enorm zijn best heeft gedaan om voor mij eten te maken, kan het door kruisbesmetting toch mis gaan

Dit is zo lastig. Neem bijvoorbeeld deze situatie: heeft iemand laatst speciaal voor mij een héérlijk glutenvrij taartje gekocht. Kei lief. Maar zonder er bij na te denken tussen het gewone gebak gezet en vervolgens met dezelfde taartschep op mijn bordje geplaatst. Dit is zo lastig! Er zitten dan inmiddels superveel gluten op het glutenvrije taartje en ik mag het dan niet meer opeten. Balen!

  1. Ik kan niet zomaar mijn kind knuffelen als ze net brood of een koekje heeft gegeten

Mijn dochtertje is op dit moment 1 jaar en 4 maanden. Als ze brood eet, zitten niet alleen haar wangen, handen, shirt en broek, maar ongeveer alles in een straal van een halve meter onder de glutenkruimels. Het is altijd eerst een hele expeditie om haar schoon te krijgen voordat ik haar weer veilig een knuffel kan geven.

  1. Dat moment dat ik per ongeluk tijdens de lunch mijn mes op tafel tussen de gluten leg

Kan ik weer naar de keuken lopen om een schoon mes te pakken. En dat gebeurd dus echt heel regelmatig, ondanks dat ik gewoon een glutenvrije placemat heb.

  1. Als ik mijn glutenvrije koekje op de grond laat vallen.

Vroeger was ik nogal van de drie seconde regel (al klopt daar natuurlijk niet veel van ha-ha). Maar viel iets thuis op de grond? Dan at ik dat meestal gewoon op. Maar als ik nu iets op de grond laat vallen, dan kan het zijn dat er gluten op zitten. Ziek worden zit ik niet op te wachten, dus dan gaat het of in de prullenbak of iemand anders moet het maar op eten.

  1. Ik kan als we op stap zijn kan ik niet zonder na te denken mee proosten

Want: al dat bier dat in het rond spettert of zelfs in je glas beland als je zonder na te denken mee proost. Ik proost daarom altijd met de onderkant van mijn glas en hou de bovenkant van mijn glas richting mezelf, zodat ik dit risico een beetje beperk.

En zo geeft kruisbesmetting een hele andere dimensie aan glutenvrij eten. Ik schreef een heel e-book over kruisbesmetting, omdat ik graag wil dat de hele wereld weet wat het is en waarom het zo belangrijk is. Want hoe makkelijk zou het zijn als gewoon letterlijk iedereen weet wat kruisbesmetting is, wanneer het op kan treden en hoe je dit kunt voorkomen? En dat jij zelf niet meer alles hoeft uit te leggen aan iedereen?

 Claire (28): “ik vond het zo fijn dat ik het nu een keer aan anderen kon laten lezen in plaats van dat ik het zelf moest uitleggen”

Heb jij hem al gelezen of laten lezen door vrienden of familie? Je kunt hem hier bestellen.