Ik was en ben altijd gek op de feestdagen! Lekker eten bij anderen, zorgeloos nieuwe dingen proeven en het samen kokkerellen. Sinds mijn diagnose voelt het wel anders dan voorheen. Het is nog steeds lekker eten (glutenvrij hoeft écht niet minder lekker te zijn), het is nog steeds fijn samenzijn met familie en vrienden en het is nog steeds gezellig. Maar op dit soort dagen is het ook een beetje spannend. Want gaat alles wel goed rondom mijn dieet? Een ongelukje zit in een klein hoekje en dan voel ik me dagen ziek. Ik kwam er achter dat een goede voorbereiding enorm scheelt. Met deze 4 tips kun jij ook genieten van een heerlijke kerst!

 

  1. Geef aan dat je glutenvrij eet

Ga je bij vrienden of familie eten waar je niet zo vaak komt? Geef dan aan dat je glutenvrij moet eten en leg uit wat het dieet inhoudt. Weten ze wat er in je lijf gebeurt als jij gluten binnen krijgt? Zorg dat ze snappen waarom je glutenvrij eet en waarom het zo belangrijk is dat de maaltijd glutenvrij is. En dat één kruimeltje al klachten kan geven. De onwetendheid is vaak zo groot, dat het al veel scheelt als je een goede uitleg heb gegeven en de ander optimaal op de hoogte is.

 

  1. Bespreek wat er op het menu staat ..

Kijk naar welke producten sowieso gluten bevatten, kun je deze vervangen door glutenvrije producten? Welke producten bevatten misschien gluten? Neem deze door en kies voor de glutenvrije variant. Denk bijvoorbeeld aan bouillonblokjes en sauzen. Welke producten zijn glutenvrij? En hoe zorg je ervoor dat dit glutenvrij blijft? Denk aan roomboter waar geen gluten-messen in gestoken moeten worden of pakjes basterdsuiker waar de kinderen eerder glutenkoekjes mee hebben gebakken.

 

  1. Benadruk het belang van kruisbesmetting

Hebben ze gedacht aan de kruimels in de gootsteen voordat ze de sla wassen? En dat de oven op heteluchtfunctie wel helemaal kruimel- en glutenvrij moet zijn? Dat handen gewassen moeten worden? Het voelt misschien bezwaarlijk, maar het is helemaal niet erg om dit soort dingen aan te geven. Alles valt of staat met de manier waarop je dit doet en oefening baart kunst. “Weet je dat je even je handen moet wassen omdat het anders niet meer glutenvrij is?” is helemaal geen gekke vraag. Je vrienden of familieleden vinden het waarschijnlijk alleen maar fijn dat je met ze meedenkt, want ook voor hun kan het best lastig zijn.

Wat ook fijn kan zijn is een document te maken met punten waar je familieleden op kunnen letten. Laat ze dit van te voren lezen.

 

  1. Neem eigen producten of eten mee

Kom je er niet goed uit met degene die gaat over de maaltijden? Of heb je het idee dat diegene het belang van jouw dieet niet goed in ziet? Kijk dan wat er op het menu staat en zorg zelf voor een glutenvrije variant. Je mag vast gebruik maken van een plank in de koelkast (of zorg voor een koelbox). En zorg ervoor dat jouw maaltijd net zo lekker is als de glutenbevattende. Je verdient het!

 

Ik wens jullie alvast hele fijne glutenvrije feestdagen!

 

P.s. in het kader van december glutenvrij schrijven we deze week over kerst. Heb jij de blogs al gelezen van:

Fabienne van www.glutenvrijinutrecht.nl
Ilona en Stefan van www.metzondergluten.com
Koosje van www.koosglutenloos.nl