Helpt het eten van veel groente coeliakie voorkomen?

Recent is een nieuw onderzoek gepubliceerd waarin 2000 Rotterdamse kinderen zijn onderzocht op hun voedingsgewoonten tijdens het eerste levensjaar en het wel of niet hebben van coeliakie op 6-jarige leeftijd. De kinderen werden in vijf groepen gedeeld op basis van wat ze hadden gegeten en gedronken. Zo was er een groep waarbij kinderen veel groente, plantaardige oliën, pasta en granen aten en weinig geraffineerde granen en zoete dranken. Er werd gevonden dat kinderen die in deze groep vielen, minder vaak coeliakie hadden op 6-jarige leeftijd dan kinderen die in de andere groepen vonden.

Wat is nu de conclusie die we hieruit kunnen trekken?

Dat het voedingspatroon van kinderen tot de leeftijd van één jaar invloed lijkt te hebben op het wel of niet ontstaan van coeliakie op 6 jarige leeftijd. Of dat ook daadwerkelijk gaat om een dieet met veel groente, plantaardige oliën, pasta en granen en weinig zoete dranken en geraffineerde granen, is nog de vraag. Verder onderzoek moet dit in de toekomst gaan uitzoeken.

Wees kritisch!

Bij dit soort studies moet je jezelf altijd wat dingen afvragen. Bijvoorbeeld: hoeveel kinderen zijn onderzocht? En hoe is het onderzoek opgezet? Je kunt je voorstellen dat het lastig is om kinderen in te delen in verschillende groepen op basis van wat ze eten en drinken als ze één jaar oud zijn. Op basis van welke criteria maak je de groepen? En wanneer valt een kind wel of niet binnen de ene of de andere groep? Was het resultaat anders geweest als er andere criteria waren gebruikt om de groepen samen te stellen? Of als er niet was gekeken naar 6-jarige leeftijd, maar naar 20-jarige leeftijd? Al deze keuzes hebben invloed op de uitslag van een onderzoek.

En ook geldt altijd: één onderzoek is geen onderzoek. Meerdere onderzoeken moeten bevindingen bevestigen voordat we kunnen zeggen of iets wel of niet zo is. Vergelijk het maar eens met bowlen: als je één keer een strike gooit betekent dat niet meteen dat je goed kan bowlen 😉 daarvoor zul je 10 strikes achter elkaar moeten kunnen gooien!

Link naar de bron van het volledige artikel: klik hier