Glutenvrije carnaval

Zelf heb ik een aantal jaren in hartje Den Bosch gewoond, vlak bij de praktijk in de straat van Oeteldonk Centraol. Nu woon ik iets verder van het centrum, maar nog steeds vind ik het prachtig om te zien hoe carnaval leeft onder de Brabanders. Ik ben dan zelf ook altijd wel even in de stad te vinden. Maar als je glutenvrij eet, kun je natuurlijk niet aansluiten bij de broodjes warm vlees en alle biertjes die rond gaan. Mijn tips voor een glutenvrije carnaval? Lees snel verder!

Weinig tijd? Scroll door naar de tips aan het eind van het artikel!


Glutenvrij eten met carnaval

Veel vette hap gaat aan onze neus voorbij met de carnaval. Worstenbroodjes, broodjes warm vlees en overige frituur bevat natuurlijk meestal gluten. Hoe doe ik dat zelf? Ik neem altijd een klein tasje mee met hierin een breaker, een zakje noten, een (noten)reep en als er nog plek over is iets te snoepen. Meestal eet ik, als ik naar de stad loop, nog even een stuk fruit.

Tijdens carnaval zijn fastfoodketens vaak geopend. Bij sommige snackbars kun je terecht voor glutenvrije friet. Vraag altijd even na of dit niet gefrituurd wordt in hetzelfde vet als de glutenbevattende snacks. Ook is er vaak wel een McDonalds, hier kun je in sommige steden een glutenvrije burger krijgen en vaak ook een glutenvrij frietje. Let wel altijd op: soms is het met carnaval zo ontzettend druk dat de friet ook gefrituurd wordt in de frituurpannen waar normaal de snacks (gepaneerde kipburgers, kipnuggets) in gaan. Vraag daarom op dit soort drukke dagen altijd even na of de bereiding glutenvrij plaatsvind.

Een andere plek waar je iets te eten kunt scoren zijn de “to-go” winkeltjes. De AH to go of kiosk: meestal is er wel een te vinden op een station of zelfs in de stad. Bij dit soort winkeltjes kun je vaak een banaan, een yoghurtje of een (noten)reep halen!

 

Glutenvrij drinken met carnaval

Het bier vloeit rijkelijk met carnaval, wat voor ons extra opletten betekent. Zo check ik altijd of mijn glas niet uit een spoelbak met bier komt of vraag ik of ze deze even een keer extra afspoelen met water. Er zijn natuurlijk altijd wel glutenvrije drankjes mogelijk. Zo zijn frisdranken en verschillende alcoholische dranken (denk aan wijn en sommige mixjes) glutenvrij.

Hoe het zit met alcohol? Heldere gedestilleerde dranken (jenever, gin, whisky, brandewijn) zijn glutenvrij. Ook als er een glutenbevattend graan is gebruikt, want de gluten zitten door de bereiding niet in de drank. Veel likeuren zijn ook glutenvrij, maar check altijd even de ingrediënten of de website van de producent. Dranken waar je niet doorheen kan kijken (niet helder, ondoorzichtig) kunnen gluten bevatten.

Ben jij nou dol op een biertje? Er bestaan ook glutenvrije biertjes. Let altijd wel op glutenstapeling: als je meerdere biertjes drinkt die minder dan 20PPM gluten bevatten, kun je toch teveel gluten binnen krijgen.

 

Glutenvrije schmink

Waarom is het belangrijk om te letten op schmink, zul je misschien denken? Gelukkig kunnen gluten niet door de huid heen in de darmen komen, maar het kan natuurlijk wel dat de schmink in contact komt met jouw mond. Als lippenstift of via handen schmink in de mond komt, kan het een reactie veroorzaken.  Het is daarom handig om glutenvrije schmink te gebruiken. Welke dat zijn? Onder andere alle schmink van Grimas1 en SES creative2 is glutenvrij.

 

Tips voor een glutenvrije carnaval

Tot slot, de tips op een rijtje:

  • Eten kun je vaak scoren bij een kiosk, AH to go, McDonalds en sommige snackbars. Check altijd of er geen kruisbesmetting op kan treden. Neem ook wat mee voor onderweg en zorg dat je met een volle maag vertrekt.
  • Drinken: water, frisdrank, wijn, gedestilleerd; er zijn verschillende glutenvrije opties. Let op de spoelbak en kruisbesmetting met bier. Proosten is ook zo’n ding: ik proost altijd mee met de onderkant van mijn glas om te voorkomen dat er bier in mijn glas loopt.
  • Schmink: het makkelijkste is om glutenvrije schmink te kopen. Grimas en SES creative zijn glutenvrij.

 

Heb jij nog goede aanvullingen voor een glutenvrij carnaval?

 

Bronnen:

1 https://www.grimas.nl/website/web2/index.php?onderwerp=000413aa

2 https://www.ses-creative.com/nl/playworlds/clowny/