Glutenvrije asperges met Hollandaise saus en aardappelpuree, ham en een eitje

Het asperge-seizoen is weer begonnen! Vorige week aten wij ze lekker in het zonnetje in de tuin. Denk je nou: ik heb ook zin in heerlijke asperges? Volg dan dit makkelijke recept. Natuurlijk glutenvrij, maar ook lactosevrij te maken. Laat je me weten hoe het gesmaakt heeft?

Ingrediënten voor 2 personen:
500 gram asperges
400 gram geschilde aardappelen
Een scheut (lactosevrij) melk
Een beetje nootmuskaat
2 eieren
100 gram ham*
Peterselie
Voor de saus:
2 ei-dooiers
125 gram (lactosevrije) boter
1 theelepel mosterd
zout en peper

*Let op: check altijd of er geen glutenbevattende ingrediënten in zitten

Hoe maak je het?
Snijd de aardappels in stukken en kook in ca. 20-25 minuten gaar. Schil ondertussen de asperges en snijd ca. 2 cm van de onderkant af. Leg ze in een pan met water en kook tot ze gaar zijn. Dit duurt meestal 10-20 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges. Prik met een vork in de asperges om te kijken hoe zacht ze zijn en haal van het vuur als je ze zacht genoeg vindt. Kook de twee eieren (naar smaak: hard of zacht).

Als de aardappels gaar zijn, giet je het water af. Voeg een scheut melk toe en stamp tot een lekkere puree ontstaat. Voeg naar smaak een beetje nootmuskaat toe.

Maak ondertussen de saus:
Smelt de boter in een pannetje en haal van het vuur. Doe de dooiers samen met de mosterd in een andere steelpan en klop dit met een garde door elkaar. Giet vervolgens de boter erbij: let op, doe dit scheutje voor scheutje en roer goed tot er een gladde saus is ontstaan. Breng op smaak met wat peper en zout. Je kunt dit even op een laag vuur verwarmen, maar blijf er bij staan want de saus gaat schiften als het te heet wordt!

Serveer de asperges met de aardappelpuree, ham, eieren en Hollandaise saus. Strooi er een beetje peterselie over. Eet smakelijk!

En mocht je nog op zoek zijn naar een variatietip: ook lekker met gerookte zalm of beenham!