Glutenvrij en etiketten lezen: zelfverzekerd je keuze maken

 

Het is weer tijd voor een gastblog van Bianca! Dit keer over hoe je je kunt voelen als je etiketten leest. Ze geeft handige tips! Hoe doe jij dat, zelfverzekerd een keuze maken?

 

Glutenvrije dietist BiancaDaar sta je, in de supermarkt… De tijd van onbezorgd producten in je winkelmandje leggen, is over. Waar moet je ook al weer opletten? ‘Sporen van gluten’; mocht dat nou wel of niet? En hoe zat het ook al weer met ‘maltodextrine’? En dat glutenvrije logo, welke was nou te vertrouwen? Alles wordt je te veel. Je hebt inmiddels elk etiket gelezen. En je weet niet meer waar je goed aan doet. AAAAHH!!! Je bent die buikpijn zo zat, dus dat wel je ten koste van alles voorkomen. Toch? Maar ja, dat etiketten lezen zorgt ook weer voor buikpijn… Hoe krijg je wat meer rust en zelfverzekerdheid tijdens het boodschappen doen?

“Maar ja, dat etiketten lezen zorgt ook weer voor buikpijn…”

 

Ga voorbereid op pad.

 

Lees van te voren betrouwbare informatie over etiketten lezen en raad pleeg jouw gespecialiseerde coeliakie-diëtist. Op deze website en op www.glutenvrij.nl vind je veel informatie en als je lid wordt van de Nederlandse Coeliakie Vereniging krijg je nog meer informatie tot je beschikking. En dat is erg waardevol, want er zit veel beweging in de wereld van coeliakie! Maak van al die informatie voor jezelf een overzichtelijk lijstje van aandachtspunten, die je mee kan nemen naar de supermarkt. Als je het zelf maakt, onthoud je het ook nog eens beter.

 

Maak zelf een overzicht van alle informatie over etiketten lezen en neem dit mee naar de supermarkt”

 

Relativeer.

 

En leg de lat wat later. Om jouw gebruikelijke klachten met man en macht te voorkomen, ga je automatisch de lat hoger leggen. Want die klachten wil je nooit meer ervaren. Maar vraag je eens af of dat realistisch is. Je hebt inmiddels geleerd dat etiketten niet volledig betrouwbaar zijn. Houd er rekening mee dat het best een keer fout kan gaan. Weet dat je dan echt niet helemaal terug bij af bent. Zorg dat je van een glutenfout leert en zo wordt je steeds beter in jouw glutenvrije dieet.

 

“Na een glutenfoutje ben je echt niet helemaal terug bij af”

 

Vertrouw op je gevoel.

 

En dat is best lastig in het begin, als je nog aan het leren bent. Vertrouw op de informatie van betrouwbare kanalen. Jij weet inmiddels welke dat zijn. Je zal snel gaan merken dat het meer een automatisme gaat worden. En twijfel je toch een keer? Vertrouw dan op je gevoel. Want onbewust weet je allang wat het antwoord is en daar mag je op vertrouwen.

 

Focus op het positieve!

 

In het begin zie je alle producten die je niet meer mag. Heel frustrerend! En wanneer je daar op blijft letten, wordt dat gevoel groter. Want alles waar je aandacht aan geeft wordt groter. Dat kan je dus ook andersom gaan gebruiken: maak een overzicht van producten die je wel mag. Wordt je bewust van de producten die je voorheen gebruikte en van nature glutenvrij zijn. En ga ontdekken welke glutenvrije (dieet)producten bij jou passen. Een smakelijke nieuwe uitdaging? Hoe leuk is dat?!

 

Veel succes!

Kan jij wel een steuntje in de rug gebruiken of een zaklamp op zoek naar jouw eigen levenspad (die je nu even kwijt bent), neem dan contact op met de Coeliakie Coach. De Coeliakie Coach is Bianca Hermans, mental coach, gespecialiseerd diëtist én heeft zelf coeliakie. Met haar praktijk Compleat Coaching helpt zij coeliakiepatiënten weer op weg naar een nieuw balans, middels coachtrajecten op maat, ondersteund door gespecialiseerd en persoonlijk dieetadvies. Om zo weer vol vertrouwen in het leven te staan, ook mét coeliakie. Meer informatie vindt je op decoeliakiecoach.nl of mail naar info@compleat-coaching.nl