Als je het glutenvrije dieet volgt mag je dit opgeven bij jouw belastingaangifte. Maar hoe zit het ook alweer? En welke vaste bedragen zijn dit voor 2017? Je leest het in deze blog.

Vast bedrag voor specifieke zorgkosten

Als je op medisch voorschrift het glutenvrije dieet volgt, dan valt dit onder de specifieke zorgkosten. Dit mag op doktersvoorschrift zijn, maar ook een verklaring van een diëtist is voldoende. Om in aanmerking te komen voor de aftrekpost, moet je een dieetbevestiging hebben. Deze kun je hier downloaden en in laten vullen door jouw arts of diëtist.

Waarom mag ik specifieke zorgkosten aftrekken?

Zoals je vast weet zijn glutenvrije dieetproducten niet goedkoop. Dit komt voornamelijk omdat het produceren van glutenvrije grondstoffen meer geld kost. Vraag jij je af waarom? De grondstoffen moeten volledig glutenvrij geproduceerd worden en de producten moeten in een speciale glutenvrije omgeving gemaakt worden. Hier zijn strenge voorschriften voor en dit kost een producent meer geld dan voor een regulier product. Daarnaast zijn de producten gemaakt voor een specifieke groep mensen, waardoor de kosten hoger zijn dan producten die door iedereen gegeten worden. Naast de kosten voor dieetproducten ben je vaak meer tijd en geld kwijt omdat je boodschappen doet in verschillende supermarkten en omdat je misschien regelmatig boodschappen bestelt bij glutenvrije winkels en hiervoor verzendkosten moet betalen.

Om welk bedrag gaat het?

In 2017 mag je voor een glutenvrij dieet €900,- aftrekken. Moet je zowel gluten- als lactosevrij eten, dan is dat €1050,-. De kosten kun je vinden in deze lijst. De zorgkosten die kunnen alleen afgetrokken worden als het bedrag uitkomt boven de zogeheten zorgdrempel. Of je voordeel hebt van de aftrekpost, hangt dus af van het inkomen.

En wist je dat …

.. er ook andere manieren zijn om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming van de kosten van het glutenvrije dieet? Zo zijn er bepaalde zorgverzekeraars die (in de aanvullende verzekering) een vast bedrag per maand vergoeden. Ook kan het zijn dat je via de gemeente in aanmerking kunt komen voor een speciale tegemoetkoming.