Glutenvrij dieet bij kinderen Deze week schrijft Tonie van der Walle een gastblog voor de glutenvrije diëtist. Tonie is allergie- en kinderdiëtist bij Previtas Nederland. Je kunt haar volgen op instagram (klik hier). In omgeving Groningen heeft ze spreekuur en begeleidt ze mensen bij hun glutenvrije (of allergeenvrije) dieet. Uit eigen ervaring weet ze wat er komt kijken bij een streng dieet. Ze blogt vandaag over haar persoonlijke ervaring met kinderen en een streng dieet:

“Mijn dochter was 9 maanden en had al langere tijd buikklachten. Na een nacht elke drie kwartier eruit kunnen vanwege haar buik was ik er helemaal klaar mee. Ik verdacht tarwe aangezien ze bij het avondeten een stuk van mijn wrap had opgegeten. Het ziekenhuis wist dit nog niet zo zeker aangezien ze gewoon elke dag brood at.

Uiteindelijk zijn we toch, in overleg met de kinderarts, begonnen aan een proefperiode tarwevrij/glutenvrij waarbij binnen een paar dagen de buikklachten compleet verdwenen waren. Maar ja, toen waren we er nog niet, want was het nu de tarwe of de gluten? Op dit moment zijn we bijna 9 maanden verder en hebben we die duidelijkheid nog niet helaas. We vermijden dus zowel tarwe als gluten.

Ik zie niet regelmatig mensen met coeliakie op mijn spreekuur dus ik vond het toch even schakelen. Ook vind ik het lastig dat we niet weten hoe strikt wij moeten zijn, op dit moment doen we het dieet streng voor het geval het wel coeliakie is, maar wat vind ik het lastig af en toe. De etiketten lezen en letten op de producten dat vind ik wel te doen, al ben ik ook wel verrast door een product wat veranderd was qua receptuur waardoor ze toch tarwe binnenkreeg. Het glutenvrij koken, geen probleem. We eten gewoon allemaal glutenvrij.

Wat ik lastig vind, is het feit dat ze nog zo jong is en het zelf nog niet snapt. Zo kreeg ze laatst op de opvang van een leidster van een andere groep een soepstengel. Gelukkig kwam mijn man toen net binnenlopen die snel de soepstengel heeft afgepakt. Dochter boos natuurlijk want die had wel honger. En een Sinterklaasintocht, waarbij alle pieten haar pepernoten wilde geven (die zij gelukkig nog niet durfde aan te pakken en mama ze snel kon omruilen voor de glutenvrije pepernoten).

Maar ook verjaardagen, traktaties, allemaal situaties waar je bij stil moet staan nog voordat je uberhaupt beseft dat je daar bij stil moet staan. Stiekem ben ik dan toch wel heel blij dat het met mijn basiskennis gelukkig nog goed zit. Op de opvang weten haar eigen leidsters heel goed wat ze wel en niet mag en bij twijfel krijgt ze het niet. Gaan we ergens heen, dan heb ik altijd alles qua eten voor haar mee.  Het vraagt een stukje voorbereiding en een grote tas, maar gelukkig is het tot nu toe altijd gelukt om overal op voorbereid te zijn.”

Mooie gastblog Tonie, ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar is wat je schrijft!