Vorige week zaterdag stond ik op de Nederlandse Coeliakie Dag in Vianen. Dit jaar niet achter de diëtistenstand in de hal, maar deed ik het inloopspreekuur op de derde verdieping. Ieder jaar worden er weer goede vragen gesteld over het glutenvrije dieet en coeliakie/glutensensitiviteit. Welke vragen dit jaar het meeste werden gesteld? Ik werkte ze in dit artikel voor je uit.

Hoe zit het met glutenvrij tarwezetmeel?

Sommige glutenvrije producten bevatten glutenvrij tarwezetmeel. Dit tarwezetmeel is bewerkt en de gluten zijn er zoveel mogelijk uitgehaald. Als een product maximaal 20PPM gluten bevat, mag het glutenvrij genoemd worden. Tarwezetmeel dat glutenvrij is gemaakt mag dus gewoon gebruikt worden in glutenvrije dieetproducten. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met coeliakie zonder problemen glutenvrij tarwezetmeel kunnen eten.

Haver, is dat nou glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij, maar normale haver is altijd besmet met gluten. Hoe dat komt? Doordat er bijvoorbeeld een tarweveld naast het haverveld groeit en daardoor wat tarwegewassen tussen de havergewassen groeien. Of doordat het in dezelfde containers van het veld wordt gehaald en in dezelfde molen wordt gemalen. Kortom: haver mag alleen met een glutenvrij logo. Zo weet je zeker dat het hele proces glutenvrij is gehouden!

Ik eet glutenvrij maar hou zo’n honger!

Als je nog veel honger hebt terwijl je het glutenvrije dieet volgt, dan kan het zijn dat je onvoldoende vezels binnen krijgt. Veel glutenvrije dieetproducten bevatten onvoldoende vezels. Vezels nemen vocht op en geven daardoor een vol gevoel. Laatst schreef ik een uitgebreide blog over vezels, lees meer via deze link.

Ik krijg geen klachten als ik gluten eet, maar heb wel coeliakie. Moet ik dan wel zo streng op dieet?

Ja, helaas weten we dat iedereen met coeliakie reageert op minimale hoeveelheden gluten. Het dieet is dus absoluut net zo streng als van iemand die wel gelijk klachten krijgt als hij of zij gluten eet. Mijn uitgebreide reactie op deze vraag vind je via deze link.

Deze vragen werden het meeste gesteld op de Nederlandse Coeliakie Dag. Welke vraag heb jij nog over het glutenvrije dieet en coeliakie/glutensensitiviteit? Stel ze me via Facebook of Instagram.