Laatst vroeg ik aan jullie waar mijn nieuwe blog over moest gaan. Het was wel duidelijk dat het lekker weer is, want massaal stemden jullie op glutenvrij ijs! Het zal je niet verbazen dat er ijs met gluten bestaat, daarom zijn er wat glutenvrije aspecten om rekening mee te houden. Dit weekend ziet het er weer zonnig uit, gaan jullie een lekker glutenvrij ijsje eten?

 

Tip 1: IJsjes van glutenvrije merken

Je hebt uiteraard ijsjes in de supermarkt die gecertificeerd glutenvrij zijn. Denk aan de nieuwe glutenvrije en vegan Cornetto’s of de ijsjes van Schär. Daarnaast zijn er een hoop “gewone’ ijsmerken die glutenvrije ijsjes hebben. Annemiek Nauta maakte hier eerder deze zomer een lijst van en je zult je misschien verbazen over hoeveel keuze er is! De lijst kun je vinden via deze link.

 

Tip 2: Glutenvrij in een ijssalon

Wil je liever vers ijs in een ijssalon? Of softijs bij een snackbar? Dan zijn er uiteraard een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het ijs moet uiteraard glutenvrij zijn. Vraag bijvoorbeeld naar de allergenenkaart of de ingrediënten van de verschillende ijssoorten die er zijn.

Daarnaast moet de ijssalon ook rekening kunnen houden met kruisbesmetting. Houdt zelf goed in de gaten of er een schone ijslepel wordt gebruikt en het ijs glutenvrij gehouden wordt. Bijvoorbeeld door uit een nieuwe ijsbak te scheppen in plaats van de ijsbakken waar glutenbevattende ijshoorntjes boven worden aangegeven (risico op vallende kruimels). Wees niet bang om vragen te stellen. Zeker in de zomer staan er regelmatig vakantiekrachten die nog niet goed weten wat glutenvrij is. “Hebben jullie glutenvrij ijs en hoe maken jullie dit?” of “hoe zorgen jullie dat er geen kruisbesmetting met gluten optreedt” zijn goede open vragen om te stellen. Eventueel kun je vervolgens zelf aangeven hoe ze voor jou een glutenvrij ijsje kunnen maken.

Waar glutenvrij ijs beschikbaar is? De glutenvrije markt maakte dit jaar dit overzicht: klik hier

 

Tip 3: Glutenvrije ijshoorntjes

Wie houdt er niet van, zo’n lekker knapperig glutenvrij ijshoorntje? Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er ook een hoorntje aanwezig is. Je kunt van te voren even bellen om dit na te vragen. Wil jij nou makkelijk en snel weten waar ze glutenvrije hoorntjes hebben? Mirjam maakte er een overzicht van, die kun je hier vinden.

En wat als er geen glutenvrij hoorntje aanwezig is? Denk aan leuke oplossingen! Wat dacht je van  (speelgoed/zandbak) ijshoorntjes van plastic of kunststof. Of haal zelf ijshoorntjes in huis en neem deze mee naar de ijssalon. Een goede salon werkt hier graag aan mee!

Heb jij nog goede tips voor anderen om lekker glutenvrij ijs te eten of zijn er nog ijs-blogs die ik heb gemist? Laat het me weten! Enjoy en geniet van de zon!