Studie naar coeliakie vaccin NexVax2 onderbroken

 

In de media verschenen eerder verschillende berichten over farmaceutisch bedrijf ImmusanT. Ze zijn bezig met de ontwikkeling van een vaccin voor mensen met coeliakie. Dit vaccin wordt NexVax2 genoemd. Het vaccin zou de tolerantie voor gluten moeten veranderen zodat er geen immuunreactie optreedt als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt. Dit zou een enorme doorbraak betekenen voor de behandeling van coeliakie.

 

Het vaccin had tot nu toe geen tot onvoldoende effect

Helaas verscheen vorige week het bericht dat het onderzoek onderbroken is. Het vaccin is getest in een groep patiënten. De ene groep kreeg wél het vaccin toegediend en de andere groep niet (die kreeg een placebo). Helaas blijkt uit een tussentijdse analyse dat er geen statistisch significant verschil is in bescherming tegen blootstelling aan gluten tussen het vaccin en het placebo. Oftewel: het vaccin lijkt (voorlopig) vergeleken met een nep-vaccin niet te werken.

ImmusanT: “The results from an interim analysis revealed Nexvax2 did not provide statistically meaningful protection from gluten exposure for celiac disease patients when compared with placebo”.

 

Coeliakie vaccin blijft toekomstmuziek

Het bedrijf ImmusanT gaat verder met het onderzoeken van alle data uit de studies. Ze hopen te begrijpen waarom deze resultaten uit het onderzoek komen. Als ze weten waarom het vaccin niet werkt, kunnen ze ook onderzoeken hoe ze het kunnen verbeteren. Voorlopig is een vaccin als behandeling van coeliakie toekomstmuziek en de enige behandeling blijft het glutenvrije dieet.

 

Altijd als eerste op de hoogte van belangrijke glutenvrije nieuwtjes en inspiratie? Klik nu hier om gratis Glutenvrije Inspiratie te ontvangen. 

 

Meer lezen?

Hier lees je het persbericht van ImmusanT.

Hier lees je wat de Nederlandse Coeliakie Vereniging eerder schreef over NexVax2.