Laatst vroeg ik aan jullie waar mijn nieuwe blog over moest gaan en massaal werd er gestemd op Quinoa. Sommige hadden het nog nooit gegeten, anderen vroegen zich af hoe het zat met de veiligheid van quinoa in het glutenvrije dieet. Zelf eet ik regelmatig quinoa, het is snel klaar, lekker vezelrijk en zit boordevol goede voedingsstoffen. Wil jij meer weten over quinoa? Lees dan dit artikel.

Wat is quinoa?

Quinoa is een plant die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt1.. De zaden lijken op graankorrels en kunnen ook op die manier in de keuken gebruikt worden. Het wordt daarom ook wel een pseudograan genoemd. Wat betreft de voedingswaarde bevat quinoa veel vezels, eiwitten, B-vitamines, ijzer, koper, kalium en magnesium2. Al met al een prima graan om mee te variëren als broodvervanger of bijvoorbeeld bij de avondmaaltijd!

Is quinoa veilig voor mensen met coeliakie?

Quinoa bevat van nature – in onbewerkte vorm – geen gluten1,3. Wel weten we dat quinoa soms met gluten besmet is, doordat in het proces (oogst, transport en productie) verontreiniging met glutenbevattende granen kan optreden. De NCV heeft eerder geconstateerd dat quinoa regelmatig verwerkt of verpakt wordt in bedrijven waar ook glutenbevattende granen worden verwerkt4. Het risico op kruisbesmetting is daarom aanwezig, maar we weten niet goed hoe groot het risico precies is. Als je coeliakie hebt wordt aangeraden om quinoa te eten waar het officiële glutenvrij logo op staat1,4-5.

Hoe eet je quinoa?

Quinoa kan als basis dienen voor de maaltijd, net zoals je bijvoorbeeld aardappelen of zilvervliesrijst gebruikt. Het is daarnaast een goede vervanger van glutenbevattende couscous (al bestaat er ook glutenvrije couscous). Ook kun je een lekkere quinoa-salade maken, een van mijn favoriete recepten vind je hier. Naast onderdeel van de avondmaaltijd of salades kun je ook pappen maken van quinoa, het gebruiken om zelf granola te maken of met quinoameel baksels maken. Quinoa is enorm veelzijdig!

Hoe maak ik quinoa klaar?

Quinoa spoel je af en kook je in ruim water. Houdt er rekening mee dat quinoa flink (ca. 2-3x) in omvang toeneemt als je het gaat koken. Doe per kopje quinoa, 2 kopjes water in de pan. Kook de quinoa een minuut of 10. Je kunt er ook voor kiezen om quinoa te koken met kruiden (of een kruidenbuiltje) voor wat extra smaak. Ga jij aan de slag met quinoa? En laat je me weten hoe het gesmaakt heeft?