Ik was vanmorgen vroeg op en ik merkte dat ik ergens over zat te tobben. Namelijk het wel of niet lekker zijn van glutenvrije voeding. Zo zie ik regelmatig ouders op mijn spreekuur die blij zijn dat hun kind eindelijk glutenvrij brood eet (heel begrijpelijk), maar die keihard hun kop in het zand willen steken als ik ze vertel dat het eigenlijk maar ongezonde meuk is. Of mensen die zelf glutenvrij eten en maar een beetje aanklooien met rijstwafels en van die luchtige cracotte-achtige crackers die je in een holle kies kan stoppen.

Ben jij het type: glutenvrije kop in het zand? Of het type: niet lullen maar poetsen?

Ik verras mezelf daar toch een beetje over. Ik ben zelf namelijk niet het type “kop in het zand”. Ik ben meer van het “niet lullen maar poetsen” en “gas erop”. En als iemand mij vertelt dat ik onhandig bezig ben voor mijn gezondheid, dan pak ik dat het liefst met beide handen aan. Als ik ergens weinig over weet, dan zoek ik de persoon op die ervoor kan zorgen dat ik er meer over te weten kom.

Toen ik vroeger nog niet glutenvrij at, was het bij ons behoorlijk duidelijk thuis. We eten standaard volkorenbrood. En eerlijk? Ik vond me dit toch een partij goor als kind. Jarenlang heb ik dit met lange tanden naar binnen zitten werken. Ik wilde veel liever witte bolletjes. Van die bolletjes die zo lekker smelten op je tong en niet smaken naar een hap zand. Dat wilde ik als kind! Mijn moeder haalde ze misschien een keer in de maand. Dan was het bijzonder en volkorenbrood was nou eenmaal gezond, dus dat was de basis.

Het grappige? De meeste mensen die gewoon gluten eten vinden het gelukkig best idioot om de hele dag witte bolletjes te eten. Want dat is niet gezond, niet goed voor je lijf, je gaat er niet lekker van poepen & je krijgt er niet echt veel energie van. Maar als iemand glutenvrij gaat eten dan is het opeens wel normaal om alleen maar witbrood (ook al is de kleur bruin, je wordt gefopt!!) naar binnen te gooien? Lekker te vullen maar je lijf niet te voeden? En dan vervolgens verrast te zijn dat je weinig energie hebt, niet lekker naar de WC kunt of je niet helemaal fit voelt?

 

Hoe gezond glutenvrij eet jij nou eigenlijk?

Wake up! Ik daag je uit om eens goed te kijken naar de ingrediënten van wat je eet. En weet je niet hoe je dit moet beoordelen, lees dan mijn e-book. Je gezondheid is het waard, toch? En nu zeg ik niet dat je vies brood moet gaan eten. Maar wel daag ik je uit om eens na te denken over jouw voedingspatroon. Ik ben namelijk van mening dat je maaltijden zelf lekker maakt. Of niet. Dat ligt in mijn ogen simpelweg aan hoeveel tijd je eraan besteed & hoeveel moeite je ervoor doet.

Want wees eens eerlijk , gebruik jij jouw glutenvrij dieet vooral als een excuus om lekker ongezond te kunnen eten, of pak jij liever kansen om gezond glutenvrij te eten? En gun jij jezelf de tijd om jouw maaltijd dan ook echt lekker te maken?

P.s. ben jij een aanpakker en denk jij: Lisanne, ik wil echt meer over dat glutenvrije brood weten? Steek jij je kop niet meer in het zand en ga jij lezen welke broden jou wel energie gaan geven en positief zijn voor jouw gezondheid? Ik schreef er een e-book over: Glutenvrije Boterhammen Ontrafeld. Je koopt hem via: https://glutenvrijedietist.nl/product/e-book-glutenvrije-boterhammen-ontrafeld/