Glutenvrij dieet bij kinderenGastblogger Tonie van der Walle schreef een prachtige blog over glutenvrij en de opvang. Hoe ga je hier als ouder mee om? Ze schrijft over haar eigen ervaringen en geeft 5 praktische tips!

Tonie: “Zelf dacht ik er vrij makkelijk over, we hebben een kind met een allergie en die gaat naar de opvang. Wij wisten al van de koemelkeiwitallergie voordat ze daadwerkelijk startte op de opvang dus aangegeven bij het intake gesprek en verder stond ik hier niet zo bij stil.

Logisch in mijn gedachten, ons kind at nog niet, had alleen nog maar de flesvoeding en die gaven we gewoon mee. Maar natuurlijk ging ze wel steeds meer eten. Thuis waren we gewend om rekening te moeten houden met een allergie was dit voor ons niet schakelen. Ik moet bekennen dat ik er niet bij stil heb gestaan dat dit voor de opvang wel even schakelen was.

De eerste keer dat ik bij stil stond was toen onze dochter een cracotte had gekregen op de opvang. Mijn reactie was direct maar die mag ze helemaal niet. Ik zag de schrik op het gezicht van de leidster, ze had er helemaal niet bij stil gestaan om de verpakking te controleren. Ook kwamen we er pas na een maand achter dat ze op de opvang gewoon brood met melk hadden. Ook niet heel handig dus maar wel een verklaring voor de buikklachten die we nog zagen!

Toen onze dochter 9 maanden was, kwamen we in het ziekenhuis bij de kinderdietist terecht. Ik begreep toen pas hoe belangrijk het was om ook met de opvang veel duidelijkere afspraken te maken en veel uitgebreider de allergie door te nemen dan wij hebben gedaan. Daarom voor jullie nu mijn tips.

TIP 1: PLAN EEN AFSPRAAK IN MET DE OPVANG
Allereerst: plan hier echt even een afspraak voor in op een moment dat het jullie en de opvang goed uitkomt. Ik heb zelf het gelukt dat ik bepaalde dagdelen thuis werk dus ik kon makkelijk even heen en weer voor een afspraak. Ik kan mij voorstellen dat dit niet voor iedereen zo makkelijk is maar zoek een moment dat je gewoon even rustig de tijd kan nemen om alles door te spreken.

Maar wat bespreek je dan?

TIP 2: LOOP ALLE PRODUCTEN LANGS DIE OP DE OPVANG WORDEN GEGEVEN

Loop allereerst echt alle producten bij langs die de opvang aan jouw kind kan geven. Neem de dag door, wat eet je kind tussendoor, welke producten bij de broodmaaltijd, wat is er qua drinken? Neem ook samen de etiketten door en laat zien waarop gelet moet worden. Bespreek welke producten je kind van de opvang mag/kan krijgen en welke producten je eventueel zelf meegeeft.

Het lijkt wat onzinnig om dit al te doen als je kind nog op alleen flesvoeding zit, maar maak dan de afspraak om dit samen te bespreken voordat je kind producten van de opvang krijgt.

TIP 3: SPREEK AF HOE DE MAALTIJD MOMENTEN VERLOPEN

Spreek ook af hoe de maaltijd momenten verlopen, waar zit jouw kindje aan tafel? Kan hij of zo een stukje pikken van een ander kindje en zo alsnog iets binnen krijgen wat niet mag? En waar is jouw kindje tijdens het opruimen? Wordt eerst de vloer schoongemaakt voor jouw kindje daar weer speelt of kan iets wat op de grond beland is stiekem nog gegeten worden? En hoe worden alle kinderen na de eetmomenten schoon gemaakt?

TIP 4: DENK OOK AAN DE TRAKTATIES

Een andere belangrijk punt om aandacht aan te besteden zijn traktaties. Maak samen een lijst met traktaties die de leidsters vaak zien en geef hierbij aan wat wel en niet mag. Spreek ook af dat als de leidsters twijfelen, de traktatie niet (op dat moment) gegeven mag worden.

TIP 5: MAAK EEN PLAN

Kijk ook of er nog momenten voorkomen dat de leidsters er even niet zijn, speelt het kind bijvoorbeeld wel eens op een andere groep of let een leidster van een andere groep even op tijdens een eetmoment? Hoe zorgt de opvang er dan voor dat ook bij die korte momenten, er toch veilig met de allergie wordt omgegaan? Maak samen een plan wat voor iedereen haalbaar is want vaak wordt er over deze momenten niet of minder nagedacht.”

 

Ik vind het fantastische tips van Tonie! Wat is jouw ervaring en welke tip heb jij het meeste aan gehad?