[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”grid” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” background_color=”#ffffff” padding_top=”50″ padding_bottom=”95″][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][vc_separator type=”small” position=”center” up=”25″ down=”65″][vc_empty_space height=”28px”][vc_column_text]

Glutenvrij dieet

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Het glutenvrij dieet is soms best ingewikkeld. Als je coeliakie hebt moet je ook rekening houden met kruisbesmetting.  Er zijn een aantal producten die absoluut niet mogen, een aantal die wel mogen, maar er is ook een groot grijs gebied van producten waarvan je misschien niet zo goed weet of je ze wel of niet kan nemen. Daarom zijn er vaak ook grote discussies op online glutenvrije forums, want kan product X nou wel of niet? Zelf was ik al diëtist toen ik glutenvrij moest gaan eten, maar wat had ik een vragen! Om het jou makkelijker te maken, heb ik hieronder de basis van het glutenvrije dieet uitgelegd.[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” up=”10″ down=”10″][vc_column_text]

Wat zijn gluten?

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” up=”10″ down=”10″][vc_column_text]Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde graansoorten. Deze glutenbevattende granen zijn tarwe, spelt, khorasantarwe, rogge en gerst. Alle voedingsmiddelen waarin een van deze graansoorten verwerkt zijn bevatten gluten. Veel voorkomende producten zijn brood, pasta, taart en koekjes, maar gluten kunnen ook zitten in dropjes, bouillonblokjes, sauzen en soepen.

 

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende glutenvrije producten, namelijk: producten die van nature glutenvrij zijn, producten die gecertificeerd glutenvrij zijn en producten die de claim “glutenvrij” bevatten. Het is goed om te weten wat het verschil is tussen deze verschillende groepen. Eerst moet je daarvoor begrijpen wat precies bedoelt wordt met het woord glutenvrij. Als de hoeveelheid gluten in een product onder de 20 milligram per kilo (20ppm) valt, dan mag een product glutenvrij genoemd worden. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de mensen met coeliakie dit gewoon kan verdragen zonder dat klachten of darmschade ontstaan.[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” up=”5″ down=”20″][vc_column_text]

Wat zijn van nature glutenvrije producten?

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” up=”10″ down=”10″][vc_column_text]Een heel aantal producten zijn van nature glutenvrij, namelijk:

  • onbewerkte groente en fruit;
  • noten, pitten en zaden;
  • aardappelen;
  • onbewerkt vlees, vis, gevogelte en eieren;
  • naturel melk en yoghurt of kwark, kaas.

 

Granen die glutenvrij zijn

Ook zijn er verschillende granen die in onbewerkte vorm glutenvrij zijn:

  • gierst
  • boekweit
  • quinoa
  • maïs
  • rijst
  • sorghum
  • amarant
  • teff
  • polenta
  • tapioca

Haver vormt een uitzondering: het is van nature glutenvrij, maar in Nederland en België altijd besmet met gluten. Daarom mag haver uitsluitend gebruikt worden als het gecertificeerd glutenvrij is.

 

Gecertificeerd glutenvrije producten

 

Deze producten zijn getest op de hoeveelheid gluten in het product en hiervan weet je zeker dat het product onder de 20ppm gluten bevat. Ook is het hele productieproces onder de loep genomen. Om twee voorbeelden te geven: zo  wordt voorkomen dat medewerkers na hun lunchpauze met glutenbevattende broodhanden naar de productietafels lopen en mag haver niet naast een tarweveld worden verbouwd (anders kunnen er per ongeluk wat plantjes tarwe in het haverveld terecht komen en is de haver besmet).

 

Producten met de claim “glutenvrij”

 

Dan zijn er nog producten waar de producent de claim glutenvrij op vermeld. Deze producten moeten volgens de wet voldoen aan het criterium voor glutenvrij: dat het product maximaal 20ppm gluten bevat. Het verschil met gecertificeerd glutenvrije producten is dat deze producten niet altijd worden getest. Regelmatig wordt op basis van de ingrediënten er vanuit gegaan dat het product glutenvrij is.[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” up=”10″ down=”10″][vc_column_text]Kruisbesmetting: wat is dat? [/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” up=”10″ down=”10″][vc_column_text]Als je coeliakie hebt, betekent dit dat je altijd op moet passen dat er geen kruisbesmetting met gluten plaatsvindt. Een klein kruimeltje met gluten kan er namelijk al voor zorgen dat je ziek wordt en dat darmschade ontstaat. Kruisbesmetting is daarom een welbekende term in het glutenvrije dieet. Het betekent dat je goed op moet letten dat een glutenvrij product niet besmet raakt met gluten.

 

Voorbeelden van kruisbesmetting

Kruisbesmetting kan optreden als iemand eerst een glutenbevattende boterham smeert op een broodplank en vervolgens jouw glutenvrije boterham op dezelfde plank legt. De glutenvrije boterham is dan besmet met glutenbevattende broodkruimels. Een ander voorbeeld is wanneer in een normale bakkerij glutenbevattend brood en banket wordt gebakken, maar ook een glutenvrij gebakje wordt verkocht. Op basis van de ingrediënten wordt dan aangegeven dat het gebakje glutenvrij is, maar door de glutenvolle omgeving en het meel dat in de ruimte stuift is de kans zeer groot dat het gebakje toch besmet is met gluten.

 

Ook is het belangrijk om van producten na te gaan hoe ze zijn bewerkt. Als er een bewerking plaatsvindt, zoals het pletten (vlokken) of malen(meel) van producten dan kan altijd besmetting met gluten plaatsvinden. Daarom wordt aanbevolen om meelsoorten alleen met een gecertificeerd glutenvrij logo te nemen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=6Mcukkx7GWo” align=”center” title=”Gluten, wat is dat? “][/vc_column][/vc_row]