Programma zelfverzekerd glutenvrij

Van harte welkom bij het programma zelfverzekerd glutenvrij voor jou! Ik vind het super dat je aan de slag wilt met glutenvrij en zorgt dat je na dit programma optimaal op de hoogte bent van de basis van het glutenvrij dieet. Zelf merkte ik dat er veel onrust over het dieet van me afviel toen ik goed geïnformeerd was. Met name de onzekerheid die je ervaart als je net glutenvrij gaat eten vond ik vervelend. Want mag product X nou wel of niet? Hoe zit het met dit ingrediënt? Hoe ga ik om met kan sporen bevatten van? Hoe streng moet ik omgaan met kruisbesmetting?

Ik stelde deze vragen aan mijn MDL-arts, die er helaas niet echt kaas van gegeten had. Uiteindelijk bezocht ik – terwijl ik zelf diëtist ben – een diëtist gespecialiseerd in coeliakie. En wat had ik dit achteraf graag eerder gedaan. Ik gun jou ook meer rust in je kop en gewoon een relaxt glutenvrij dieet. Hoe fijn is het als je goed etiketten kunt lezen? Dat je het dieet goed aan je familie of vrienden kunt uitleggen? Dat valt of staat bij goed geïnformeerd zijn en snappen hoe het dieet werkt. Daarom dit programma!

Ook laat wetenschappelijk onderzoek zien dat mensen die goed geïnformeerd zijn over coeliakie zich over het algemeen beter aan het dieet houden en een betere kwaliteit van leven hebben. Top toch? Je blijft drie maanden toegang houden tot het lesmateriaal in deze online omgeving. Hieronder vind je een link naar de modules. In principe kun je met alle kennis die ik deel in deze online omgeving op een succesvolle manier in de basis glutenvrij eten, maar lees eerst nog even dit bericht voordat je aan de slag gaat.

Belangrijk om te lezen 1: nooit glutenvrij zonder onderzoek


Allereerst vind ik het belangrijk dat het nooit slim is om glutenvrij te gaan eten zonder dat je goed onderzocht bent. Of je wel of geen coeliakie hebt heeft namelijk een enorme impact op de manier waarop jij glutenvrij mag gaan eten en het is lastig om te testen op coeliakie als je al een lange periode (meerdere weken, maanden of jaren) glutenvrij eet. Heb jij een andere auto-immuunziekte (zoals diabetes type 1, hashimoto, IgA tekort), het syndroom van Down, het syndroom van Turner of is er sprake van coeliakie bij een familielid? Dan is de kans op coeliakie wat groter dan bij een gemiddelde persoon. Zorg altijd dat je goed onderzocht bent voor je start met het glutenvrij dieet.

 

Ben jij al glutenvrij gaan eten en deze periode is niet langer dan twee weken? Dan kun je gerust nog betrouwbaar onderzoek laten doen. De eerste stap is om naar de huisarts te gaan en onmiddellijk bloedonderzoek te laten verrichten. Eet je al langer dan 2 weken glutenvrij zonder diagnose of medisch advies? Win dan altijd advies in bij een huisarts, medisch specialist of gespecialiseerd diëtiste voordat je verder gaat met dit programma.

Belangrijk om te lezen 2: Klachten of vertrouw je het niet? Zoek hulp.

Dit programma geeft tips om in de basis goed glutenvrij te eten. Blijf je ondanks deze tips klachten houden en vertrouw je het niet? Neem dan altijd contact op met een gespecialiseerd diëtist of medisch specialist. Een zeer kleine groep mensen (ik schat minder dan 3-5%, al ontbreken betrouwbare wetenschappelijke onderzoeken rondom dit onderwerp) met coeliakie moet strenger glutenvrij eten dan in deze cursus besproken. Deze informatie heb ik bewust niet toegevoegd, omdat het nooit de bedoeling is om op eigen houtje strenger te gaan eten dan de informatie die ik in dit programma geef. Neem alsjeblieft altijd contact op met een gespecialiseerd diëtist of specialist voordat je strenger glutenvrij gaat eten dan de richtlijnen in dit programma.

Je hebt het meeste aan het materiaal in deze online omgeving als je er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Lukt er iets niet? Vraag om hulp en onderneem de acties die nodig zijn. Ik kan je helpen met alles wat je nodig hebt rondom het glutenvrij dieet, maar ik kan helaas geen gedachten lezen. Dus geef het aan als ik of mijn team iets voor je kan betekenen!

Kortom: als je vragen hebt, stel deze dan pro-actief via info@glutenvrijedietist.nl of stuur laagdrempelig een appje naar 06-21919013 en vermeld dat je meedoet met het programma zelfverzekerd glutenvrij. We (ik en mijn team) proberen altijd zo snel mogelijk te reageren. 

Succes & veel plezier met de modules!

Hartelijke groet,

Drs. Lisanne Bosch
Gezondheidswetenschapper, diëtist en ervaringsdeskundige met coeliakie