Over ons - De glutenvrije diëtist
15311
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15311,woocommerce-no-js,unselectable,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,columns-4,qode-theme-ver-13.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

WE MAKE FASHION. YOU ENJOY IT

Lisanne Bosch
LISANNE BOSCH

De Glutenvrije Diëtist – Over Lisanne Bosch

Wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog! Mijn naam is Lisanne Bosch, oftewel: de glutenvrije diëtist. Ik ben 26 jaar en woon samen met mijn vriend en dochtertje in het gezellige dorp Vlijmen. Sinds 2015 heb ik mijn eigen praktijk in Den Bosch (Voedingsadvies Brabant) en geef ik mensen met coeliakie voedingsadvies.

 

Waarom de glutenvrije diëtist?

Een aantal jaren geleden kreeg ik de diagnose coeliakie, na jaren van vage buikklachten, vermoeidheid en ijzertekorten. Toevallig had ik toen net de opleiding Voeding & Diëtetiek afgerond aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik was dus al diëtist, maar ik had nog zoveel vragen over het dieet! Wat mag ik nu wel en niet? Hoe zat het met producten waar opstaat: “kan sporen bevatten van..”? Wat moet ik doen als ik bij iemand anders ga eten? Daarom bezocht ik een diëtist die gespecialiseerd was in het glutenvrije dieet. Inmiddels eet ik al een tijd glutenvrij en ik merk dat ik het als ervaringsdeskundige onwijs leuk vind om mensen te helpen.

 

Opleiding

In mijn werk als diëtist was ik erg benieuwd naar de achtergrond van de adviezen die we geven. Daarnaast kwam ik er na mijn diagnose achter dat er onwijs veel vragen op het gebied van coeliakie onbeantwoord blijven. Dit was voor mij de reden om door te studeren: eerst een jaar gezondheidswetenschappen, gevolgd door de tweejarige onderzoeksmaster Global Health aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.  Deze master kun je helemaal inrichten naar jouw interesses. Zo deed ik onderzoek bij het coeliakie centrum van het VU medisch centrum in Amsterdam en gingen mijn onderzoeksvragen tijdens projecten o.a. over de huidige voedingsrichtlijnen bij coeliakie, de botdichtheid van coeliakiepatiënten en of bevolkingsonderzoek voor coeliakie relevant zou zijn.

 

Eigen praktijk en specialisatie

In de afgelopen jaren kwam ik erachter dat er veel mensen met coeliakie tegen een probleem aanlopen. Namelijk: een hoop onwetendheid over het glutenvrije dieet.  Niet alleen onder de gewone burger, maar zelfs onder mensen die glutenvrij eten en onder zorgprofessionals. Daarom startte ik tijdens mijn masteropleiding Voedingsadvies Brabant, een praktijk in Den Bosch speciaal voor mensen met coeliakie (en overige buikklachten). Ik besloot me in te zetten om coeliakie en het glutenvrije dieet meer bekendheid te geven. Zo ben ik actief lid geworden van het gespecialiseerde Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en actief voor de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarnaast schrijf ik regelmatig blogs voor Miss Glutenvrij.

 

Glutenvrije diëtist

In 2017 bedacht ik “de glutenvrije diëtist”. Wat zou het mooi zijn als we zoveel mogelijk mensen kunnen vertellen over coeliakie en het glutenvrije dieet. Als iedereen snapt dat jouw glutenvrije frietjes niet in een frituurpan met bitterballen mogen worden gegooid, omdat je dan ziek wordt. Dat iedereen weet dat je niet eerst glutenbevattend brood klaarmaakt en vervolgens op dezelfde snijplank jouw glutenvrije broodje smeert. Zodat je met een gerust hart bij een ander (of in een restaurant) kunt eten omdat iedereen snapt wat het glutenvrije dieet inhoudt en wat kruisbesmetting is. En dat begint met duidelijke, betrouwbare informatie over coeliakie en het glutenvrije dieet. Daar wil ik graag aan bijdragen!

error: Content is protected !!