Voordat ik je alles vertel over de botmassa van mensen met coeliakie, wijs ik je op het programma glutenvrij voor jou waarin ik morgen met een mooie glutenvrije groep start om aan de slag te gaan met goed glutenvrij leven: je legt een geweldige basis voor de rest van je leven en weet na dit programma alles over glutenvrij wat belangrijk is om te zorgen dat je geen klachten meer hebt en energieker & fitter kunt worden!

Maar dat even terzij. Vorige week kreeg ik meerdere vragen over de botdichtheid van mensen met coeliakie. Mensen die zich afvroegen of ze een dexa scan moesten laten maken en mensen die zich afvroegen waardoor dat nou komt, dat mensen met coeliakie regelmatig een verminderde botdichtheid hebben.

Een interessant onderwerp waar ik je graag meer over vertel. Ik heb een half jaar onderzoek gedaan naar de botmassa van mensen met coeliakie bij het coeliakie centrum in Amsterdam en bestudeerde honderden dossiers. We weten namelijk dat een groot deel van de mensen met coeliakie een verminderde botmassa heeft. Een verminderde botmassa kan osteopenie (minder bot) genoemd worden en osteoporose (botontkalking). Osteopenie doet geen pijn en geeft over het algemeen geen klachten. Bij osteoporose is de botdichtheid zo laag geworden dat je sneller wat breekt.

We weten dat als mensen hun dieet niet goed volgen of beslissen om geen dieet te volgen als ze coeliakie hebben, de botdichtheid vaak omlaag gaat. Het resultaat? Soms flinke osteoporose. Ook kan het dat mensen er pas achter komen dat ze osteoporose hebben doordat ze iets hebben gebroken, terwijl de manier waarop normaal gesproken geen botbreuk zou veroorzaken. Een dexa scan geeft dan duidelijkheid, een super simpel onderzoek (doet ook geen pijn en is niet vervelend) waarmee je kunt kijken hoe het met de botdichtheid gesteld staat.

Nu vraag je je misschien af waarom mensen met coeliakie sneller een verminderde botdichtheid hebben. Een van de factoren die daar aan bij draagt is de grote onderdiagnose en vertraging op de diagnose: mensen lopen gemiddeld 7-8 jaar rond met coeliakie voordat ze de diagnose krijgen. De darm is dus al jaren kapot en neemt minder goed voedingsstoffen op. Daarnaast lijken de ontstekingscellen die door het bloed razen en het tissue transglutaminase (het enzym waarop mensen positief testen bij diagnose) een rol te spelen in de botmineralisatie.

Als calcium minder goed wordt opgenomen, zou het gevolg kunnen zijn dat het calcium in het bloed daalt. Maar omdat calcium zoveel belangrijke dingen doet, is dat iets wat het lichaam wil voorkomen. Het lichaam gaat zichzelf daarom corrigeren: daalt de hoeveelheid calcium in het bloed, dan zijn er stofjes die ervoor zorgen dat het lichaam zelf calcium vrij maakt zodat het calcium in het bloed snel weer mooi constant is.

Een mooi systeem, maar dat calcium moet ergens vandaan komen. En 99% van de hoeveelheid calcium in het lichaam bevindt zich in de botten en tanden. Een verhoogde botafbraak is dus het gevolg. Houdt dit lang aan dan is osteoporose het gevolg en zijn je botten broos.

Gelukkig weten we dat als mensen met coeliakie glutenvrij gaan eten, de botdichtheid kan toenemen. Bij ernstige botontkalking kan het zijn dat er medicatie nodig is. Daarom wordt bij mensen die op volwassen leeftijd de diagnose coeliakie krijgen vaak een dexa scan gemaakt om even te checken hoe het ervoor staat met de botten. Niet alleen bij diagnose, maar ook in follow-up zien we namelijk dat de botten regelmatig wat aandacht kunnen gebruiken.

Bij veel mensen neemt de botdichtheid toe zonder dat je hier iets speciaals voor hoeft te doen – een goed glutenvrij dieet volgen is voldoende. Maar laat dat een lastige zijn: onderzoek laat namelijk zien dat zo’n 30% van de mensen teveel gluten binnen krijgt en hierdoor het lichaam blijft beschadigen. Mensen hebben bijvoorbeeld nooit goede uitleg gehad over het dieet of denken dat het zelf allemaal wel lukt.

En dat gaat me aan het hart. Want zoals jij vaak meteen doorhebt dat een ander niet zoveel weet van glutenvrij, zo zie ik dat maar al te vaak bij mensen die glutenvrij eten. Dat ze zelf niet doorhebben dat er zoveel dingen zijn die ze niet weten. En als ze dit wel zouden weten, dat dit zoveel rust en duidelijkheid zou geven.

Daarom start ik morgen met het programma glutenvrij voor jou. Voor mensen die glutenvrij moeten eten omdat ze niet anders kunnen: het is nodig voor hun gezondheid. Voor mensen die nog regelmatig twijfelen over hun dieet. Die zich een zeurkous voelen als ze op hun dieet letten. En voor mensen die weten dat dit mag veranderen, die bereid zijn te investeren in zichzelf en hun gezondheid!

Wil jij je nou ook helemaal zelfverzekerd voelen met jouw dieet? Precies weten wat er in jouw lijf aan de hand is, wat belangrijk is als het gaat om gluten en glutenvrij, hoe je etiketten leest als een pro, maar ook hoe je omgaat met kan sporen bevatten van (wanneer kan dit wel en wanneer absoluut niet), en ga zo maar door? En wil je 6 weken aan de hand worden genomen door een expert op dit gebied?

Dan is het iets voor jou. Lees hier snel verder over het programma zelfverzekerd glutenvrij voor jou!